Danmark

Hver tredje kommune vil servere økologisk

Regeringen ønsker sundere madvarer i skoler, plejehjem og børnehaver. Flere kommuner er klar på idéen.

Hver tredje kommune vil servere økologisk

Der viser sig en stor interesse for at følge regeringens opfordring til at omstille de offentlige køkkener til økologi.

Hver tredje kommune og en lang række institutioner har meldt sig til de indledende forberedelser og indføring i, hvordan man kan omlægge kantiner på blandt andet plejehjem, universiteter og børnehaver til at servere økologiske madvarer.

- Jeg er meget positivt overrasket over, at så mange kommuner og institutioner griber denne mulighed og viser interesse for at kaste sig ud i omstillingen til mere økologi, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

- Det offentlige skal gå foran med at udbrede økologien, både for at udvide det økologiske landbrugsareal og udvikle bedre måltider, fortsætter hun.

I løbet af juni afholdes der to regionale informationsmøder, der skal hjælpe kommunerne med at omstille kantinerne til økologi allerede nu til efteråret.

Regeringen har på finansloven afsat 56 millioner kroner, der skal støtte økologiens udbredelse i de offentlige kantiner. Det offentlige serverer dagligt 500.000 måltider, og håbet er, at en væsentlig større del af dem bliver økologiske.

Ud over bedre madkvalitet skal de økologiske kantiner yde et væsentligt bidrag til at opnå regeringens mål om et grønnere samfund.

Hvis 60 procent af maden i de offentlige kantiner var økologisk, vil det ifølge regeringen medføre en omlægning af 20.000 til 30.000 hektarer landbrugsjord til økologi i Danmark.

- Det er yderst vigtigt, at vi får så mange med på vognen som muligt. Det kan for alvor sætte skub i en grøn omstilling af landbruget, der kan gavne miljø, natur og dyrevelfærd, siger Mette Gjerskov.

Den kommende uge vil fødevareministeren fremlægge regeringens økologiske handlingsplan, der skal sætte yderligere gang i en bæredygtig og grøn omstilling.

/ritzau/