Hver tredje smittede er indlagt af andre grunde i flere regioner

Selv om patienter er indlagt af andre årsager end coronavirus, er de stadig ressourcekrævende, siger region.

Aalborg lukker afdeling for coronapatienter - for få indlagt <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

Aalborg lukker afdeling for coronapatienter - for få indlagt Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I flere af landets regioner er omtrent hver tredje coronapatient indlagt af andre grunde end selve virusinfektionen.

22. december var der i Region Hovedstaden 265 indlagte med coronavirus ifølge den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Men regionen opererer med en anden opgørelse, hvor man frasorterer de patienter, der er indlagt af andre årsager.

Den viser, at der samme dag kun var 182 indlagte på grund af corona, skriver Berlingske. Dermed er knap hver tredje indlagt af andre grunde.

SSI tæller i sin opgørelse alle med, der har været indlagt i mindst 12 timer, og som op til 14 dage før indlæggelsen er testet positiv med coronavirus.

Ifølge koncerndirektør Dorthe Crüger er det ikke en god rettesnor at arbejde ud fra.

- Der er for meget "støj" i tallene fra SSI, når de også omfatter indlagte på for eksempel psykiatriske afdelinger, fødeafdelinger og ortopædkirurgiske afdelinger, hvor folk kan være kommet ind med et alvorligt benbrud, og man så også finder corona hos dem som et tilfældigt fund, siger hun til Berlingske.

I Region Nordjylland har man også en anden opgørelse, men den er ikke helt ens med Region Hovedstaden.

I Region Nordjylland var der 21. december 50 indlagte med coronavirus, hvilket tæller samtlige indlagte - også psykiatriske patienter.

Heraf havde 21 patienter - eller 42 procent - ikke coronavirus som den primære årsag til indlæggelse.

Hos Region Sjælland er status tirsdag 114 patienter med coronavirus. 38 af patienterne - eller hver tredje - er indlagt af en anden årsag.

- Selv om de 38 patienter ikke er indlagt på grund af covid, så er de fortsat meget ressourcekrævende, fordi de skal være under isolation, og der skal bruges værnemidler for at undgå smittespredning, siger Region Sjælland i en skriftlig kommentar.

Region Syddanmark oplyser, at man også opererer med et andet tal for indlagte end SSI, hvor man tager højde for, om patienter primært er indlagt på grund af coronavirus.

Det har ikke været muligt at få Region Syddanmarks egen opgørelse for coronapatienter, og det har ikke heller været muligt at få tal fra Region Midtjylland.

SSI offentliggjorde i november en rapport om forskellen på "indlagt med" og "indlagt på grund af" corona. Den viste, at 82,6 procent af de coronaindlagte var indlagt på grund af coronavirus.

Tallet dækker over de omkring 15.500 patienter, som har været indlagt med coronavirus fra starten af pandemien og frem til 1. oktober.

SSI oplyser tirsdag til Ritzau, at det ikke har nogen opdaterede tal for, hvordan fordelingen ser ud i dag.

Direktør Henrik Ullum påpeger, at alle patienter med corona belaster sundhedsvæsenet.

- Regionernes opgørelser medtager kun den sidste gruppe, altså de der har fået diagnosen covid-19, og det tal er vigtigt for deres planlægning af behandlingskapaciteten.

- Men alle, der indlægges, og er smittede, skal isoleres. Derfor kræver begge grupper særlig behandling, der belaster sundhedsvæsenet, siger han i en skriftlig kommentar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.