Hvert 10. hus sælges nu på tvangsauktion

Antallet af tvangsauktioner steg svagt i maj. I Region Sjælland sælges 27 procent af husene på tvangsauktion.

Hvert 10. hus sælges nu på tvangsauktion

Antallet af tvangsauktioner nåede i maj op på 414 mod 398 måneden før, når der er korrigeret for sæsonmæssige udsving. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

Der er tale om en stigning på fire procent, oplyser banken Nordea, der samtidig advarer mod at tolke på tal for den enkelte måned.

Totalt set betyder antallet af tvangsauktioner, at det er omkring hver tiende bolig, der sælges på denne måde. I region Sjælland er man helt oppe på, at 27 procent af alle handler sker via tvangsauktion.

Nordea konstaterer, at antallet af tvangsauktioner har ligget på et relativt højt niveau, siden finanskrisen satte ind. Og der er ikke udsigt til snarlig bedring.

- Årsagen til det høje antal tvangsauktioner skal findes i krisens varighed og ikke dens voldsomhed.

- Jo længere tid krisen varer, jo flere familier oplever at stå i en situation, hvor sparegrisen er tom og en tvangsauktion er sidste løsning på at komme fri af udgifterne, man ikke længere kan betale, hedder det i en kommentar fra Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann.

Hun forventer, at antallet af tvangsauktioner vil fortsætte med at stige svagt hen over de kommende måneder. Få handler på husmarkedet, faldende priser og uændret arbejdsløshed trækker alle i retning af flere tvangsauktioner.

Men den historisk lave rente beskytter husejerne noget og gør mange i stand til trods alt at betale ydelsen på deres realkreditlån.

Hos Nykredit mener seniorøkonom Tore Stramer, at en overordnet set stabil udvikling på tvangsauktioner gennem 2012 er en god nyhed for boligmarkedet.

- Det er alt andet lige med til at dæmpe frygten for, at vi står over for en ny bølge af tvangsauktioner, siger han.

Omvendt er boligmarkedet for skrøbeligt til, at man kan sætte næsen op efter fald i antallet af tvangsauktioner de kommende måneder.

/ritzau/