Trafikulykker

Hvert femte barn sidder forkert i bilen

Bilisterne bruger ikke det optimale sikkerhedsudstyr til deres børn

Danske forældre er gode til at spænde deres børn fast, når de har dem med i bilen. Men en væsentlig del får ikke fastgjort de små ordentligt, så de er bedst muligt sikret i tilfælde af færdselsuheld. Arkivfoto

Danske forældre er gode til at spænde deres børn fast, når de har dem med i bilen. Men en væsentlig del får ikke fastgjort de små ordentligt, så de er bedst muligt sikret i tilfælde af færdselsuheld. Arkivfoto

KØBENHAVN:Danske forældre er gode til at spænde deres børn fast, når de har dem med i bilen.

Men en væsentlig del får ikke fastgjort de små ordentligt, så de er bedst muligt sikret i tilfælde af færdselsuheld, viser en ny undersøgelse fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.
- De allerfleste børn er spændt fast, men der er nogle forældre, som ikke følger anbefalingerne om, hvordan man sikrer børnene bedst, konstaterer Sven Krarup Nielsen, som er formand for kommissionen.

Flere end forventet

Kommissionen har haft folk på gaden og notere fastspændingen af børn i 1122 forskellige biler. Cirka hver femte følger ikke anbefalingerne på området.

- Det er flere, end jeg havde forventet, for når børnene ikke er spændt ordentligt fast, så bliver ulykkerne værre, forklarer Sven Krarup Nielsen.
Han fremhæver eksemplet, hvor et barn, der burde sidde på en siddepude, i stedet bliver sat direkte på sædet.

Skader på halsen

- Hvis de ikke sidder på en pude, når de er så små, så kommer den skrå sele til at sidde alt for højt på barnet, og den kan give skader på halsen i stedet for at fastholde kroppen, hvis der sker en ulykke, påpeger formanden.
På samme måde sikrer en siddepude ikke de mindste børn mod at blive kastet frem og tilbage som en sikkerhedsstol gør. Dette er særligt alvorligt for mindre børn, da deres hoveder er større i forhold til kroppen end hos voksne.
Hos Rådet for Sikker Trafik har specialkonsulent Pernille Ehlers også været på gaden for at tjekke, hvordan forældrene har fastspændt deres børn.

Læs brugsanvisningen

Også hun har registreret fejl:

- Det kan være løse seler, at stolen ikke er spændt godt nok fast, eller at selen er snoet. Det kan man undgå, hvis man læser brugsanvisningen og tjekker, at alt sidder rigtigt hver gang, inden man kører, siger Pernille Ehlers.
Hos bilistforeningen FDM efterlyser man et større udvalg af autostole, der vender mod kørselsretningen. Disse anbefales til børn op til fireårsalderen, men fås oftest kun til spædbørn.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.