Hviderusland får globale hug for politisk spil med migranter

Ifølge EU og USA bruger Hviderusland migranter til at hævne sig på sanktioner. Det har ført til uro mandag.

Tusindvis af migranter har mandag været samlet på grænsen mellem Hviderusland og Polen-

Tusindvis af migranter har mandag været samlet på grænsen mellem Hviderusland og Polen-

BRUXELLES:Hviderusland beskyldes mandag for at bruge migranter som politiske skakbrikker i et ophedet opgør med blandt andet EU.

Kritikken kommer, efter at opsigtsvækkende scener mandag har udspillet nær grænsen mellem Hviderusland og Polen. Her er tusindvis af migranter samlet på vej mod EU-landet Polen og eskorteret af væbnede hviderussere.

Ifølge EU får migranterne lov til at vandre gennem Hviderusland, fordi den hviderussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, ønsker at hævne sig på sanktioner, der er indført af netop EU mod Hviderusland.

Det siger Adalbert Jahnz, der er talsperson for EU, mandag.

- Det her er et fortsat, desperat forsøg fra Lukasjenkos regime på at bruge folk som skakbrikker for at gøre EU ustabilt, lyder det.

En anden EU-talsperson, Peter Stano, tilføjer, at EU-landene har diskuteret at indføre yderligere sanktioner mod Hviderusland.

Tidligere sanktioner blev indført, efter at styret i Hviderusland sidste år slog hårdt ned på oppositionen i forlængelse af et præsidentvalg, som EU og andre ikke vil anerkende på grund af antaget snyd og bedrag.

Også USA har mandag kritiseret Hviderusland.

- Vi opfordrer Lukasjenkos regime til straks at stoppe med at orkestrere og opfordre til migration på tværs af dets grænser mod Europa, lyder det mandag fra Ned Price fra det amerikanske udenrigsministerium.

Nato skriver i en udtalelse, at man er bekymret for den seneste tids spændinger, og at Hviderusland opfordres til at overholde folkeretten.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.