Hvideruslands Lukasjenko: Jeg reagerede på en bombetrussel

Kritikere har krydset grænse for fornuft og moral, siger Lukasjenko, efter at have tvunget Ryanair-fly ned.

Den hviderussiske blogger Roman Protasevitj i forhør hos hviderussisk politi, efter han søndag blev anholdt på et fly fra Ryanair, som præsident Aleksandr Lukasjenko havde beordret tvunget ned. Flyet var på vej fra Grækenland til Litauen - begge EU-lande.

Den hviderussiske blogger Roman Protasevitj i forhør hos hviderussisk politi, efter han søndag blev anholdt på et fly fra Ryanair, som præsident Aleksandr Lukasjenko havde beordret tvunget ned. Flyet var på vej fra Grækenland til Litauen - begge EU-lande.

MINSK:Omverdenens "angreb" på Hviderusland har krydset "en rød linje", lyder det onsdag fra landets præsident, Aleksandr Lukasjenko. Han forklarer, at han blot reagerede på en bombetrussel, da et fly fra Ryanair blev tvunget til landing, siger han.

- Jeg handlede lovligt for at beskytte vores folk, siger han i en tale til parlamentet. Han kalder det samtidig "fuldstændig løgnagtigt", at et MiG-jagerfly fra Hviderusland tvang Ryanairs fly til landing.

Det er hans første reaktion, efter EU og USA har taget skridt til sanktioner mod hans styre.

Lukasjenko gav søndag ordre til at til at tvinge flyet fra Ryanair ned. Om bord var en kendt aktivist og kritiker, Roman Protasevitj. Han blev anholdt efter landingen i hovedstaden Minsk.

Lukasjenko erklærer sig uforstående over for udlandets kritik. Ryanairs fly var på vej fra Grækenland til Litauen - to EU-lande.

Det skete helt i overensstemmelse med folkeretten, siger Lukasjenko.

Der var fra Schweiz kommet en bombetrussel mod flyet. Det siger han ifølge nyhedsbureauet Belta.

Det har den schweiziske regering ikke hørt noget om.

- De schweiziske myndigheder har ikke noget kendskab til en bombetrussel mod Ryanairs flyvning Athen-Vilnius, lyder en erklæring fra regeringen i Bern onsdag.

Den nu fængslede 26-årige Protasevitj er ikke en uskyldig kritiker af Hvideruslands præsident. Han havde planlagt et "blodigt oprør" i Hviderusland, lader Lukasjenko forstå i sin tale.

EU-lande, USA og Canada har betegnet optrinet som en "kapring" og "pirateri". De overvejer at tager skridt til at forbyde overflyvning af hviderussisk luftrum. Andre sanktioner overvejes også.

- Som vi forudså, så havde alle de, der ønsker, at det skal gå os skidt, ændret deres måde at angribe staten på. De har krydset mange røde linjer og krydset grænserne for den sunde fornuft og menneskelig moral, siger den hviderussiske præsident.

Lukasjenkos regering er i forvejen ramt af vestlige sanktioner. De er sat i værk efter et præsidentvalg sidste år. Her blev der ifølge EU og USA svindlet i stor stil. Ikke desto mindre blev Lukasjenko udråbt som en klar sejrherre.

Det førte til omfattende demonstrationer i flere måneder. Valgets tilsyneladende vinder, Svetlana Tikhanovskaja, måtte flygte til nabolandet Litauen.

Ruslands regering siger onsdag, at den ikke har nogen grund til at betvivle Lukasjenkos forklaring.

Præsident Vladimir Putin mødes fredag med Lukasjenko i den russiske by Sotji ved Sortehavet.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden