Hviderussisk aktivist trues til at forlade sit land

Olga Kovalkova blev lagt på bagsædet af bil og kørt til den polske grænse af milits. Melding om nye protester.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Women take part in a rally against police brutality following protests to reject the presidential election results in Minsk Kvinder i Hvideruslands hovedstad, Minsk, gik lørdag på gaden for at deltage i en kvindemarch mod politivold. Dermed fortsætter protesterne efter sidste måneds præsidentvalg, hvor der ifølge oppositionen blev begået svindel i stor stil. Belapan/Reuters

WARSZAWA:Den hviderussiske aktivist Olga Kovalkova, der er en del af ledelsen i oppositionen, dukkede lørdag op i Polen, efter at hun er blevet tvunget af myndighederne i Hviderusland til at forlade landet.

Samtidig meldes der lørdag om nye demonstrationer i Hvideruslands hovedstad, Minsk, mod præsident Aleksandr Lukasjenko og hans regime.

Kovalkova er en del af oppositionens koordinationsråd, der blev stiftet efter valget i sidste måned. Her svindlede Lukasjenko sig til en valgsejr ifølge oppositionen.

Det har siden ført til store demonstrationer i den tidligere sovjetrepublik.

Kovalkova blev 25. august idømt 10 dages fængsel. Hun fik af politiet besked på, at hun ville blive anholdt igen, hvis hun ikke forlod landet.

- Repræsentanter for militsen og indenrigsministeriet i Hviderusland opsøgte mig og sagde, at hvis jeg ikke gik med til at rejse, så ville jeg stå over for en langvarig anholdelse, fortæller hun fra Warszawa.

- De opsøgte mig i det center for tilbageholdte, hvor jeg blev holdt isoleret, og de gav mig en hat og et mundbind på og førte mig ud af fængslet. Jeg lå på et bagsæde så jeg ikke kunne se noget.

Hun blev ført til grænsen til Polen, hvor hun krydsede ind i nabolandet via grænseovergangen Kuznica-Brusgi.

Nyhedsbureauet dpa skriver, at tusindvis af mennesker lørdag igen gik på gaden i Minsk og andre byer for at udfordre Lukasjenkos ret til at blive siddende som præsident.

Mange havde fulgt opfordringen til at deltage i en "kvindemarch". De var mødt op med rød-hvide flag, som oppositionen bruger under sine demonstrationer. Andre havde taget blomster med.

Men som ved tidligere lejligheder greb politiet ind flere steder i byen.

Maskerede politifolk trak studenter væk fra gaderne og pakkede dem væk i politiets køretøjer, skriver Reuters.

Op mod 30 personer blev anholdt, oplyste politiet.

Imens lød røbet fra kvindemarchen: "Hold hænderne fra vores børn".

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.