Hviderussisk oppositionsleder: Generalstrejke er i gang

Efter at præsident har afvist at gå af, har Hvideruslands opposition indledt strejke. Tilslutningen er ukendt.

Studerende på universitetet i Hvideruslands hovedstad, Minks, deltager mandag morgen i en generalstrejke på opfordring af oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja.

Studerende på universitetet i Hvideruslands hovedstad, Minks, deltager mandag morgen i en generalstrejke på opfordring af oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja.

MINSK:Støtter af oppositionen i Hviderusland har mandag morgen indledt en varslet generalstrejke, efter at præsident Aleksandr Lukasjenko har afvist at gå af.

Det siger den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Oppositionen havde givet den hviderussiske præsident det ultimatum, at han skulle trække sig inden midnat natten til mandag - ellers ville en omfattende generalstrejke lamme landet.

Ifølge en AFP-journalist i hovedstaden Minsk ligger gaderne mandag morgen øde, men store butikker og apoteker er holder fortsat åbent.

Det er ifølge Reuters uklart, hvor stor tilslutningen til strejken er.

I løbet af de seneste uger har der kortvarigt været strejke på store statsejede fabrikker, men de er ikke blevet opretholdt.

- I dag begynder folkets strejke, siger Tikhanovskaja ifølge AFP.

- Ansatte på statsfabrikker og -virksomheder, ansatte i transport og i miner, lærere og studerende er gået i strejke her til morgen.

Hun opfordrer samtidig ansatte i private virksomheder, præster og atleter til at tilslutte sig strejken.

Den 38-årige oppositionsleder, der er i eksil i Litauen, giver ikke et tal for, hvor mange personer der har tilsluttet sig strejken.

Der har været voldsomme protester i Hviderusland, siden Lukasjenko vandt præsidentvalget i august.

Præsidenten er blevet beskyldt af oppositionen for at have svindlet med valgresultatet, og EU vil ikke anerkende ham som Hvideruslands leder.

Søndag gik over 100.000 mennesker på gaden for at kræve Lukasjenkos afgang.

Demonstrationen endte i voldsomme sammenstød med politiet.

523 demonstranter blev anholdt i forbindelse med søndagens demonstration. Det oplyser Hvideruslands indenrigsministerium ifølge Reuters.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.