Uddannelse

Hvidløg godt mod livsfarlige bakterier

Phd-afhandling på universitet bekræfter at resistente bakterier ikke har det godt med det lugtende løg

Hvidløg er godt mod livsfarlige bakterier. Arkivfoto

Hvidløg er godt mod livsfarlige bakterier. Arkivfoto

HELE LANDET: Hvidløg indeholder et stof, som er særdeles effektivt i mødet med selv hårdføre bakteriestammer.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse på baggrund af en ph.d-afhandling, som forsvares 21. februar.

Det er ph.d.-studerende Tim Holm Jakobsen, der mener, at hvidløg kan blive en del af kampen mod de livsfarlige bakterier.

- Vi ved, der findes en potent kemisk forbindelse i hvidløgsplanten, som afvæbner resistente bakterier ved at lamme deres kommunikationssystem. Min ph.d.-afhandling viser, at hvidløgsstoffet ajoene specifikt forhindrer bakterierne i at udskille giftstoffet rhamnolipid, som ødelægger de hvide blodlegemer i kroppen, fortæller Tim Holm Jakobsen i pressemeddelelsen fra Københavns Universitet.

Modstandsdygtige bakterier

Tim Holm Jakobsen tilføjer, at de hvide blodlegemer ikke ret godt kan undværes, fordi de er en effektiv del af immunforsvaret og både forebygger infektioner og dræber bakterier.

Bakterier i klumper - såkaldte biofilm med en sej hinde af organiske materialer - bliver modstandsdygtige over for antibiotika.

Tim Holm Jakobsen har haft kig på bakterien Pseudomonas aeruginosa, som blandt andet giver infektioner hos patienter med kroniske sår på benene og hos patienter med lungesygdommen cystisk fibrose.

Forbedrer behandling

- Ajoene understøtter og forbedrer behandlingen med traditionel antibiotika. Det kan vi tydeligt se på biofilm dyrket i laboratoriet og i forsøg med mus. Når vi tilsætter antibiotika til biofilm har det meget lille effekt. Ajoene alene har heller ikke nævneværdig effekt. Det er, når man kombinerer de to, der sker noget, forklarer Tim Holm Jakobsen til videnskab.dk.

De aggressive multiresistente infektioner udgør et stigende sundhedsproblem verden over.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst