Danmark

Hvidløg styrker immunsystemet mod kræft

Madvarer som broccoli, hvidløg og andre madvarer med selen hjælper

Hvidløg kan styrke immunsystemet mod kræft. Arkivfoto

Hvidløg kan styrke immunsystemet mod kræft. Arkivfoto

DANMARK:Hvidløg, broccoli og andre madvarer med selen kan bremse en overreaktion i immunsystemet, som er forårsaget af visse kræfttyper.

Overaktiveringen kan føre til et sammenbrud af immunsystemet og derfor kan en ny undersøgelse fra Københavns Universitet på lang sigt føre til en bedre kræftbehandling.

Immunforsvaret er designet til at fjerne ting, der normalt ikke findes i kroppen. Derfor bliver celler, der ændrer sig – eksempelvis forstadier til kræftceller – normalt genkendt og fjernet af immunforsvaret. Det skriver klogkost.dk.

Desværre indeholder forskellige kræftceller mekanismer, der blokerer immunforsvarets genkendelse, så de uhindret kan fortsætte udviklingen af kræft. Visse kræftceller udtrykker alt for store mængder immunstimulerende molekyler i flydende form. Sådan en overstimulering har en negativ indflydelse på immunforsvaret:

- Man kan sige, at de stimulerende molekyler overaktiverer immunsystemet til sammenbrud, og den mekanisme er vi naturligvis interesserede i at blokere. Vi har nu vist, at visse selenstoffer – som findes naturligt i f.eks. hvidløg og broccoli – effektivt blokerer det særlige immunstimulerende molekyle, der spiller en alvorlig rolle for aggressive kræftformer som modermærkekræft, prostatakræft og visse typer leukæmi, siger professor Søren Skov, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet.

Fokus på ét molekyle

Det er de såkaldte NKG2D-ligander, forskerne i det aktuelle studie har under lup. Der findes otte varianter, og det er i særlig grad ét molekyle, der har forskernes bevågenhed, fordi det antager flydende form. Det er netop opløsningen, som for alvor skaber ravage, når kræftsygdommen hærger. Hele blodbanen inficeres så at sige, og molekylet bruges derfor som markør for alvorlig sygdom:

Selen kan forebygge ekstremt dødelig kræftform

- Molekylerne findes både på overfladen af de syge kræftceller og opløst i blodet på den sygdomsramte. Vi kan nu vise, at selenstoffer tilsyneladende har en rigtig gunstig virkning, når det handler om at uskadeliggøre den særlige variant af NKG2D-liganden. Både i opløselig form og når molekylet sidder på cellens overflade, siger professor Søren Skov, der netop har fået resultaterne offentliggjort i Journal of Biological Chemistry..

Bliver hele tiden klogere

Forskerne bliver hele tiden klogere på de sygdomsmekanismer, der forårsager aggressive kræftformer i hud, blod og underliv:

14 tegn på kræft kvinder ikke må ignorere

- Den overstimulering, som gør sig gældende i kræfttyper som modermærkekræft, prostatakræft og visse former for leukæmi, svækker immunforsvaret voldsomt. Hvis vi kan finde måder at bremse overstimuleringen, er vi på rette vej. De nye resultater er endnu et lille skridt på vejen til bedre kræftlægemidler med færre bivirkninger, siger Søren Skov.

10 sunde grunde til at spise hvidløg

Selen findes hovedsageligt i større mængder i fisk og skaldyr, men også i bl.a. kalvenyrer, paranødder, solsikkefrø og kyllingelever samt i mindre mænger i hvidløg og broccoli.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.