Hvidvasksag kan ramme Danske Banks kreditvurdering

S&P, der blandt andet lever af at kreditvurdere finansielle aktører, advarer om, at sag kan ramme Danske Bank.

S Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

S Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvidvaskskandalen kan ramme Danske Banks kreditvurdering hos kreditvurderingsbureauet S&P, der er et af verdens største. Det anses dog for usandsynligt.

Det skriver kreditvurderingsbureauet til nyhedsbureauet Reuters.

- Selv om det er usandsynligt, så kunne vi ændre vores vurdering af fremtidige vurdering af Danske Bank til "Negative" eller endda ændre kreditvurderingen, hvis Danske Bank kommer under mærkbart pres i markedet.

- Det kunne ske ved fortsatte anklager om hvidvaskning, et fald i markedets tillid eller uventede sager, der kan svække bankens kreditprofil, skriver S&P i et svar til Reuters.

For nuværende har Danske Bank dog den stærke kreditvurdering "A/A-1" hos S&P.

Kreditvurderinger er afgørende for banker, da de har stor indflydelse på, til hvilke vilkår en bank kan udstede obligationer eller på andre måder låne penge i det internationale marked.

Sidste år kunne Berlingske berette, at Danske Banks filial i Estland var blevet brugt til suspekte pengeoverførsler for milliarder af kroner.

Siden da er sagen kun eskaleret, og det vurderes nu, at over 50 milliarder kroner er blevet ført gennem filialen.

Det er penge fra blandt andre personer tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Aserbajdsjans styre.

For nuværende har Finanstilsynet kritiseret Danske Bank og pålagt banken at sætte flere penge til side til tab på sagen. Finanstilsynet har dog ikke straffet nogle af de ledende personer i banken, der havde ansvaret, mens sagerne stod på.

- Det kan ikke være rigtigt, at Danmarks største bank - en hæderkronet virksomhed - har hvidvasket penge fra kriminalitet, diktatorer og - lærer vi nu - muligvis fra våbenhandel.

- Det gør mig vred. Og det er afgørende, at der bliver ryddet op. Vi kan ikke være tjent med Danske Banks handlinger. Det kan jeg ikke udtrykke skarpt nok, sagde erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i juni om sagen.

Danske Bank bliver stadig undersøgt af Bagmandspolitiet. Senest er banken blevet politianmeldt af investorer, der har tabt penge på russisk kriminalitet, der ifølge anklagerne efterfølgende er kørt igennem Danske Bank.

Danske Banks aktier er faldet 16,2 procent i år, i takt med at sagen om hvidvask er vokset og vokset.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.