Hvis arbejde er så sundt....

Ny forskning fra Aalborg Universitet viser, at arbejde ikke fører til bedre socialt liv for syge og handicappede

Forsker Iben Nørup, Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Foto: Henrik Bo <i>Foto: Henrik Bo</i>

Forsker Iben Nørup, Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet. Foto: Henrik Bo Foto: Henrik Bo

AALBORG:Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge.

Engang var det en god joke. I dag nærmest en del af udgangspunktet for den reform af førtidspensioner og fleksjob, der trådte i kraft 1. januar 2013.

Siden har langt færre fået førtidspension, mens mange til gengæld visiteres til fleksjob ned til få timer om ugen. For det er rigtig synd at sende folk på førtidspension og på den måde lukke dem ude af samfundet og det sociale fællesskab, lyder holdningen bag reformen.

Men rent faktisk fører en plads på arbejdsmarkedet ikke til et bedre socialt liv. For meget syge og handicappede snarere tværtimod. De får bare færre kræfter til at være sammen med venner og familie og overhovedet dyrke fritidsinteresser sammen med andre. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Forsker Iben Nørup, Institut for Statskundskab, har koblet Region Nordjyllands sundhedsprofil af 25.000 nordjyder i 2007, 2010 og 2013 med oplysninger fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriets registrering af de samme menneskers tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det store statistiske materiale afslører absolut ingen positiv social effekt af at have et arbejde. Helbredet er til gengæld en afgørende faktor, pointerer Iben Nørup overfor NORDJYSKE.

Argumenterne bag reformen

- Gennem de seneste år har det grundlæggende argument for en række reformer været, at det er vigtigt, at for eksempel folk på sygedagpenge kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Ellers ender det i social elendighed. Det betyder, at man lukker for den økonomiske understøttelse og lægger pres på de mennesker for at komme i beskæftigelse. Hvis det hjalp dem, ville det være fint. Men resultaterne viser det modsatte. Man kan ikke forbedre folks sociale situation bare ved at give dem et arbejde. Faktisk kan det give en negativ effekt.

I sin afhandling pointerer Iben Nørup, at det for langt de fleste sandsynligvis er en både ufrivillig og meget lidt ønskværdig situation at stå uden for arbejdsmarkedet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Nordjysk by får kæmpestort amerikansk datacenter
Luk