Hvis corona skal være godt for noget ...

 <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

Foto: Laura Guldhammer

Der er en ting, der altid har undret mig.

Når man er på ferie i Sydeuropa, er de forskellige egne fantastiske til at promovere deres lokale fødevareprodukter. Italienerne er eksempelvis eminente til at hylde hasselnødder fra Piemonte, skinke fra Parma og mange, mange, mange andre lækkerier. Hvorfor gør vi ikke i samme grad det i Danmark - og i Nordjylland?

Den gennemsnitlige italiener gør en dyd ud af at være ambassadør for råvarerne fra egen region. Og det kunne vi godt lære noget af.

Vi nordjyder har faktisk masser af fremragende råvarer lige udenfor døren - og der bliver desuden lavet en lang række enestående produkter med udgangspunkt i råvarerne.

Udover at være redaktionschef på NORDJYSKE’s erhvervsredaktion så er jeg også madanmelder - og i madanmelderkredse beskrives vores landsdel faktisk ofte, som ”Danmarks bedste spisekammer”.

Er vi selv bevidste om det? Jeg tvivler nogle gange.

Men kan I komme i tanke om et sted her i landet, hvor adgangen til friske fisk og skaldyr eksempelvis er bedre?

Eller et sted i landet, hvor tætheden af dygtige lokale mejerier er større end her?

Og der er næppe heller et sted i Nordjylland, hvor det strengt taget er nødvendigt at starte bilen for at komme tæt på godt kød og skønne grøntsager. Er der?

De nordjyske restauranter er udmærket klar over de nævnte nordjyske kvaliteter. Men spisestederne er lige nu ramt af corona-krisen, der stort set har betydet en nedlukning.

Det har tvunget råvareproducenterne til at kæmpe for livet ved at søge andre afsætningsmuligheder.

Her på NORDJYSKE har vi beskrevet en række af initiativerne - og på de sociale medier har vi formentlig allesammen kunnet følge forskellige velmente private forsøg på at give en hånd til de trængte.

Og så kan jeg ikke lade være med at drømme om, at den nordjyske forbrugers bevidsthed om at handle lokalt bliver videreført.

Det ville da være fantastisk, hvis vi - på den anden side af coronakrisen - kunne sikre en endnu bedre plads til de gode lokale produkter på de steder, hvor vi handler ind.

Måske var det ligefrem en idé for handelstandsforeningerne at arbejde på at lave små ”lokalbutikker”, hvor man - også overfor turisterne - markedsfører produkterne endnu mere.

Tænk engang hvis vi alle fik lettere adgang til at købe lokale udgaver af ost, mælk, æg, grøntsager - og en god bøf. Og samtidig kunne støtte lokale erhvervsdrivende.

Det er der på alle måder bæredygtighed i - og også god kvalitet, når man bor i Nordjylland.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.