Hvorfor sveder jeg ikke, når jeg træner?

Der kan være flere årsager til, at sveden ikke driver, når du træner

Christina Bølling, ALT for damerne
Foto: Michael Koch
Hele landet 7. januar 2016 21:00

HELE LANDET: Måske kender du det: Til træning hagler sveden af folk omkring dig, mens din egen hud er knastør. Og det kan skyldes flere ting, fortæller professor og ­viceinstitutleder på Institut for Idræt under Københavns Universitet, Lars Nybo. En af dem handler om, at du måske træner mindre hårdt end de andre.

- Jo mere intensivt, du arbejder, jo mere ­varme producerer din krop, og alt andet lige vil det ­bevirke, at du sveder mere, da det er en af vores ­vigtigste måder at komme af med varme på, når vi træner, siger Lars Nybo.

Derudover spiller det også en rolle, om du er vant til at svede eller ej.

- Svedkirtlerne bliver mere effektive, jo mere du træner. Så en utrænet vil sandsynligvis svede mindre end en trænet, siger Lars Nybo og fortæller, at du også kan ”træne” dine svedkirtler ved at gå i sauna, hvilket vil forbedre din evne til at temperaturregulere.

Sidst men ikke mindst afhænger din evne til at svede også af individuelle faktorer.

- Der er forskelle på mennesker, der ellers er ­lige veltrænede, tilpassede til varme og arbejder ­lige hårdt. For eksempel sidder svedkirtlerne tættere hos nogle end andre. Man kan også se, at der er nogle, der via deres træning eller genetisk har ­udviklet bedre bevægelsesøkonomi end andre, og derfor producerer de mindre varme, når de for eksempel løber, og derfor sveder de mindre, siger han.

- Endvidere er der en tendens til, at kvinder i ­stedet for at svede i højere grad afgiver varme ved at ­deres hud bliver varmere, og den varme bliver afgivet til luften på grund af den temperaturforskel som ­opstår, når luften er køligere end huden. Samtidig er mænd ofte større, hvilket betyder at de producerer mere varme og derfor sveder mere.

Denne artikel er bragt i samarbejde med ALT for damerne.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...