Hvorfor taber nogle sig lettere end andre?

Det ville vi gerne have vidst noget før...

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

DANMARK:Som en konsekvens af vore genetiske ophav virker de kalorier, vi indtager, forskelligt i kroppen, fortæller professor i ernæringsepidemiologi og forskningsleder for Enheden for Epidemiologisk Kostforskning ved Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, Berit L. Heitmann.

Spis dig fra overvægt og hudproblemer med denne kost

– Der er lavet studier i Canada, hvor man lukkede enæggede tvillinger, der jo er genetisk ens, inde i et testlaboratorium i tre måneder og gav dem et overskud på 1.000 kalorier om dagen. Og kontrollerede alt, hvad de foretog sig, så man sikrede sig, at nogle ikke brugte mere energi end andre. Efter tre måneder havde nogle tvillingepar hver taget 15 kilo på, mens andre par kun havde taget 2-3 kilo på. Det samme skete i et andet forsøg, hvor forsøgspersonerne skulle tabe sig: Nogle tvillingepar tabte sig meget, andre tabte sig lidt, siger Berit L. Heitmann.

Hvor mange gener, der spiller en rolle for din vægt, er hun ikke sikker på. Men det er mange.

7 myter om fastfood du ikke skal tro på

- Måske er der tale om flere hundrede, måske tusinde. De enkelte geners betydning er lille, men hvis man har mange af fedmegenerne øges dispositionen for fedme.

- Generne har forskellig betydning for vores måde at optage eller forbrænde energi på. Om vi kan lide at være fysisk aktive, og om vi holder af sød eller fed mad. Nogle har gener, der gør, at deres muskler forbrænder mere end andres. Andre har gener, der gør, at de danner kropsvarme frem for fedtvæv, hvis de har for meget overskydende energi. Det betyder også, at de vil tabe sig hurtigere end andre, hvorimod man vil tabe dig langsommere, hvis man er genetisk disponeret for at lagre fedt, forklarer Berit L. Heitmann.

Tjek, om du spiser for meget protein

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.