Fødevarer

Hyggelig familiemad

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Bag kødgryderne på Munchs sørger Lene Kongerslev godt for sine gæster.

Munchs Badehote, Tornby Strand Munchs Badehotel lagde oprindeligt ud i 1929 som konditori. Men hurtigt udviklede bageriet sig også til at omfatte hoteldrift, hvor du formedelst 2,50 kr. om dagen kunne få helpension. Hotellet ligger i dag som dengang ned til Tornbys brede sandstrand, men i mellemtiden er en stor - og denne søndag kun delvist benyttet - asfalteret parkeringsplads kommet til foran hotellet. Det er dog stadigvæk muligt fra restaurationen, som ligger på førstesalen, at nyde både mad og solnedgang ud over de marehalmsklædte klitter. Restaurationen tilbyder sæsonen igennem dagens ret for den meget rimelige pris af 89 kr. Gode danske retter og denne søndag var det meget passende flæskesteg med sovs og kartofler. Og rigeligt af det hele kunne vi konstatere med sultne sideblikke. Menukortet er enkelt og overskueligt. Tre forretter, tre hovedretter og tre slags dessert og selvfølgelig irish coffee som ekstra nummer under dessertafsnittet. - Og vi har selvfølgelig også friskstegt rødspætte, stjerneskud og wienerschnitzel, kunne vor forklædeklædte, hjælpsomme servitrice oplyse. Efter gåturen på stranden fejlede appetitten ikke noget, så efter lidt betænkningstid besluttede vi os for forretten, røget hellefisk, og som hovedret henholdsvis pandestegt rødspætte og menieurestegte fileter af samme fladfisk med stegte rejer, ris og karrysauce. Desserten ville vi gerne vente med, og serveringen lod os forstå, at det ikke udgjorde noget problem. Til fisken valgte vi en tør og gyldengul flaske italiensk hvidvin, Abruzzo, lavet på Trebbiano-druen, som uden at forstille sig faktisk klarede opgaven med at få skyllet smagsløgene ganske udmærket. Til forretten, som bestod af endog meget rigeligt skåret, røget hellefisk arrangeret på salatbund og med en topping bestående af finthakket laks og lidt lakserogn. Rigelig hellefisk Hellefisken var fin og fast i kødet, en kende for salt måske, men det var bestemt til at leve med. Desværre havde køkkenet også sat ekstra trumf på ved at pynte yderligere op med vel rigeligt med finthakket forårsløg. Den rå løgsmag var ikke nogen gevinst for hellefisken, så vi valgte hurtigt at skrabe forårsløget til side. Det vandt hellefisken ved, og vi havde heller ikke nogen problemer med at blive mæt, da tallerkenen oveni var blevet så rigeligt forsynet med rejer og dåseasparges. Fint så det ud, men faktisk var det ikke nødvendigt med al den ekstragarniture. Det var forretter som mættede, og vi nippede til vinen og nød solnedgangens tittebøh-leg mellem skyerne udover Vesterhavet, mens vi slog mave. Hovedretterne ankom samtidigt. Igen gevaldige portioner. En pæn stor rødspætte, og - kunne min erfarne fiskemedspiserske straks se - ikke sjasket til med rasppanering på hverken over- eller underside, men netop fint sprødstegt ganske naturel. Friskhedsgraden blev også godkendt, mens der var lidt mere tøvende forbehold over for de rigelige mængder af rejer og asparges, som igen fulgte med. Og mest fordi de faktisk gik lidt i vejen for at nyde fisken, de hertil hørende faste kartofler og en persillesovs lavet fra grunden, som vor mor gjorde, før Konrad og Axel første gang tonede frem på barndommens tv og mente, at det er smørret, som gør ’et. Jeg fortrød, at jeg ikke havde valgt hel fisk. Mine fileter var lige vel salte og tilbehøret kunne have brødfødt en indisk familie så meget ris, mild og venlig karrysauce og hårdt ristede rejer blev der disket op med. Og igen finthakket forårsløg på toppen af det hele. Som igen måtte finde sig i at blive skubbet nænsomt til side. Pyh, det mættede. En kop kaffe gjorde godt, mens medspiseren nød gammeldags hjemmelavet is med nødder, chokolade og tilhørende hindbærsauce. Så var det også umuligt at klemme mere ned. Vores regning endte på 540 kr. med kaffe og vin. Rødspætten giver du 139 kr. for, hvis du tager den som hovedret. To retter koster 175 kr. og tre 198 kr. Og drikker du øl eller vand til, kan det sagtens gøres billigere. Propmæt Munch’s er solid mad i krostil, og jeg er sikker på, at områdets misundelsesværdige sommerhusejere og gæstende turister forstår at værdsætte stedets ligefremme charme og stil. Men maden på tallerkenen vil givet vinde sig mindst en gaffel til, hvis køkkenet i højere grad satsede på den gode råvare og holdt lidt igen på den unødvendige tilbehørsoverdådighed. Hellere friskfanget pandestegt spætte end dåseasparges og umotiveret forårsløg. Når det er sagt, vil vi også samtidigt mene, at Munchs er et sted, hvor der er altid mulighed for at få sig et godt, mættende måltid dansk mad for rimelige penge. Og selv hvis du har tilbragt en hel badedag på stranden, har Munchs med garanti et køkken, der kan få selv den mest grovædende teenagerknægt til at smide kniv og gaffel, og - allerede før sidste mørbradbøf er spist op - mat erkende. - Jeg er propmæt! bent.stenbakken@nordjyske.dk carl.th.poulsen@nordjyske.dk Munchs Badehotel, Strandvejen 31, 1. sal, Tornby. Tlf. 96-563100. Sæsonåbent: Fra påske til Mortens Aften (10. november). Dagligt åbent: Fra middag til aftenservering, længere hen på sæsonen lukket: mandag, tirsdag og onsdag.