Hypnotisør fik lam 17-årig til at gå

17-årige Oliver Birch Nielsen fra Vrå sad i kørestol i fire måneder, men kunne rejse sig efter to timer hos en hypnotisør

Arkivfoto: Peter Mørk

Arkivfoto: Peter Mørk

VRÅ:I Aftenshowet på DR1 kunne man onsdag aften møde 17-årige Oliver Birch Nielsen fra Vrå.

Han sad i kørestol i fire måneder - lam i begge sine ben - men efter to timers behandling hos en hypnotisør kunne han rejse sig op og gå.

Lone Overby Fjorback fra Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital er ikke overrasket. Forskning viser nemlig, at lammelser kan opstå uden nogen form for fysiske skader. Det skriver DR Aftenshowet.

Tip fra en bekendt

29. marts sidste år tog Oliver Birch Nielsen hjem fra skole. Han blev svimmel og besvimede, og først en halv time senere vågnede han, men var blevet lam.

Lægernes undersøgelser viste ingenting, og efter to indlæggelser af en uges varighed blev han udskrevet med beskeden om, at det nok var noget psykisk.

I fire måneder sad Oliver Birch Nielsen i kørestol, indtil et tip fra en bekendt fik ham til at opsøge en hypnotisør. Efter to timers behandling hos hypnotisøren var Oliver Birch Nielsen ikke længere lam i benene.

Var simpelthen så vildt

- Det var simpelthen så vildt at kunne mærke og bruge sine ben igen. Jeg skreg yeah, og så græd jeg også lidt. Men kun lidt, fortæller Oliver Birch Nielsen til Aftenshowet.

Han er ikke alene om at have en sygdom, der ikke kan forklares med alment kendte diagnoser, men derimod er en såkaldt "funktionel lidelse". Det fortæller overlæge Lone Overby Fjorback fra Forskningsklinikken for Funktionel Lidelse til Aftenshowet.

- Nervesystemet kan blive påvirket på en måde, så man helt mister evnen til gå. Man mener, at der er noget galt med kroppens stress-system. Men det kan kureres. Det er vigtigt at få en forklaring fra en læge, der kender til funktionel lidelse. Forskning viser, at kognitiv terapi og mindfulness kan behandle patienter med funktionelle lidelser, forklarer hun.

Lone Overby Fjorback vurderer at mindst 10 procent af de patienter, der er indlagt på en neurologisk afdeling lider af en funktionel lidelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.