I fyrets indre

Det er en sand fornøjelse at stige til tops i Rubjerg Knude Fyr - men man må faktisk ikke.

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Jo, der er hul igennem - en norsk familie tager bestik af situationen, og kort efter skubber farmand sig baglæns på ryggen ind gennem åbningen med baby spændt fast på brystet. Et øjeblik senere har de en mildest talt fantastisk udsigt efter opstigningen til toppen. Skov- og Naturstyrelsen sætter dog snart en stopper for de vertikale udflugter i landskabet.

Hvis man gerne vil til tops her i verden uden at skulle fedte mere, end man har lyst til og uden at være tvunget til at få monteret rundsave på albuerne, så findes der en anden, direkte vej mod sol, måne og stjerner: Sådan cirka 30 meter over, ikke vandets, men sandets overflade, hvis man tager turen til tops i Rubjerg Knude Fyrs indre. Til gengæld er det ikke en fordel at have alt for meget luft i "bildækket". To indgange i fyret er nemlig muret til af Skov- og Naturstyrelsen, men mod vest - ud mod havet - kan man stadig møve sig ind af en lille åbning, dog med risiko for lokal sandfygning i navle-regionen. Inde i fyret er der naturligvis sand på alle trapper og etager - trapperne virker i øvrigt ret pålidelige, mens rækværket knirker lidt rigeligt. Inden for er der ridset alverdens beskeder ind i træ- og murværk eller skrevet med tusch og blyant. En turist hylder FCK, nogle ridser et par kærestenavne ind, og så er der alle dem, der bare vil dokumentere, at de har været der: Margrethe & Erling 22/1 - 2009 og Helene, Sara, Magnus og Thomas 2009 står der eksempelvis. Allerøverst oppe, i kuplen, er glasset flere steder smadret, men udsigten er fantastisk - og det gælder samtlige 360 grader rundt. Da NORDJYSKE's opsendte medarbejdere, kravler ud af det lille hul i bunden mod vest igen, står en norsk familie klar til at gøre sin entre. Baby er spændt fast på fars bryst, da han på ryggen skubber sig ind i fyrets indre, og ti minutter efter kan man se de tre stå og pege fra toppen af fyrtårnet. Selv om det er lidt af en oplevelse, så er fyret bestemt ikke et sted, man uden videre skal sende sine børn ind og lege, mens man selv sidder og slubrer kaffe med udsigt over Vesterhavet. Og faktisk er det slet ikke meningen, at man skal tage sig den frihed at møve sig ind i fyrtårnet og op mod toppen. En medarbejder ved Skov- og Naturstyrelsen Vendsyssel oplyser til NORDJYSKE, at man inden høj(!)sæsonen vil skilte og blokere hullet i fyret, da dets stand ikke just bliver bedre med tiden.