I job på den fair måde

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Helle Olsen (tv), i snak med køkkenchef Annette Rosella Simonsen, under dagens bollebagning, er en af de mange, som gennem Kaffé Fair er på vej tilbage på sporet i et fremadrettet uddannelses- eller arbejdsliv.

AALBORG:Oprindelig var tanken meget mere spektakulær og højtflyvende. Det skulle have været et flydende hotel, Hotelskibet, fast fortøjet til bolværket i Aalborg Havn. Men lidt efter lidt stod det klart, at der nok var lidt for meget luftkastel - eller måske snarere luftskib - over den idé. Derfor blev det en café, der åbnede sankthansaften 2006 under navnet Kaffé Fair i Aalborgs latinerkvarter, nærmere bestemt hjørnet af Maren Turis Gade og Ved Stranden. Her finder man i dag en broget skare af unge mænd og kvinder, som i fællesskab driver en lidt anderledes café. Speciel fordi en stor del af det, der serveres, bærer ¿Fair Trade¿-mærket, og fordi personalet består af unge, som dels er faldet ud af uddannelsessporet og dels har været ude i et begyndende stofmisbrug, typisk med lidt for meget kulør på weekendfornøjelserne. Faktisk var hotelskibsprojektet så langt fremme, at Fokus efter et fejlslagent forsøg med en norsk husbåd havde fundet et egnet fartøj i Skotland. Men da de nærmere vilkår for hoteldrift til søs begyndte at tårne sig op, blev ideen skrinlagt igen. Og lynhurtigt blev der sadlet om til cafeprojektet i stedet - fri for de mange ubekendte, som et flydende hotel rummer, men stadig med en masse forskellige arbejdsopgaver til unge i aktivering. Og måske var det det helt store scoop, da oplysningsvirksomheden Fokus Folkeoplysning og Daghøjskole - tidligere FO, Frit Oplysningsforbund - fandt Charlotte Kragh til at stå i spidsen for projektet. Som uddannet kok og med erfaring som højskolelærer samt papir på sine pædagogiske kvalifikationer som voksenunderviser passede hun som fod i hose til opgaven. Og det har også vist sig at holde stik i virkelighedens verden. Opgaven tages alvorligt Trods sin vidtfavnende kapacitet er Charlotte Kragh ikke i tvivl om, hvornår der skal inddrages andre professionelle kræfter i arbejdet, som eksempelvis da Kaffé Fairs hjemmeside skulle op at stå. - Det handler også om at signalere, at vi tager opgaven alvorligt. Cafeens medarbejdere skal ikke have oplevelsen af, at vi nu blot giver dem, hvad jeg tilfældigvis kan. Og når vi eksempelvis inddrager gæstelærere, skal det være folk, der kan deres kram, og som kan formidle deres viden. Professionalismen bag facaden sætter også sit præg på den måde, cafeens kunder oplever stedet, fastslår Charlotte Kragh. Og at skabe en levedygtig forretning har helt fra starten været en ledetråd for Fokus-leder Bjørn Salling. - Vi kender alle eksempler på, at man har skabt aktiveringsprojekter, som ikke er blevet taget alvorligt. Hverken af deltagere eller omgivelserne i øvrigt. Vi ville det anderledes, vi ville have, at deltagerne følte, at de blev taget alvorligt. Derfor ønskede vi også at få noget op at stå, der både økonomisk og indholdsmæssigt blev opfattet som seriøst. Og at vi godt et år efter starten har bevist, at vi kan stå på egne ben, må vel tages som udtryk for at det mål er lykkedes, siger Bjørn Salling, der i sin tid som leder af AOF Dronninglund var med til at stable en fairtradebutik på benene lidt efter samme koncept. Bjørn Salling tillægger det stor værdi, at Aalborg Kommune også har været en aktiv støtte i forbindelse med etableringen af Kaffé Fair. - Vi oplevede, at rådmand Maj-Britt Iversen (S) kort efter sin tiltræden for et år siden brugte en hel formiddag nede hos os for at sætte sig ind i, hvad vi kunne tilbyde de unge. Og at møde den interesse og opbakning fra politisk hold er guld værd, fortæller Bjørn Salling. - For mig er Kaffé Fair et levende eksempel på tankegang, der har været gældende siden folkeoplysningens barndom i slutningen af 1800-tallet, nemlig at folkeoplysningen skulle komme nedefra. At folk i de underste lag skulle lære af hinanden og inspirere hinanden til at komme videre. Meget af det er forsvundet i dag, hvor vi har fået opbygget store systemer med et hav af regler, som i virkeligheden har mere med kontrol end med oplysning og udvikling at gøre, understreger Bjørn Salling. Og Charlotte Kragh har da også i sin ledelsesstil fundet nogle af de afgørende værdier frem: - Kaffé Fair er jo ikke kun et spørgsmål om nogle praktiske færdigheder. Vi står med unge mennesker, som har mistet noget af selvtilliden, er røget lidt uklar med sig selv. Hvis de skal have en chance skal de mødes, hvor de er. En slags livsvejledning, som tager udgangspunkt i den situation, de står i her og nu, men som gerne skulle kunne omsættes i noget mere langsigtet. Og den form for afklaring er det altså godt at opnå i et aktivt arbejdsfællesskab med andre i stedet for ufrivillig isolation derhjemme, lyder det fra projektlederen, som allerede har kunnet tage imod visit af mange tidligere deltagere, som faktisk er kommet videre i deres liv.