I røg og damp 80 timer om ugen

23-årige Gøkmen Yigen arbejder hårdt og længe i ferien

BROVST:Mellem 11 og 12 timers arbejde alle ugens dage er snarere reglen end undtagelsen for tyrkiskfødte Gøkmen Yigen, som passer sin fars pizzeria Mexi's Pizza, mens faderen holder sin velfortjente årlige ferie under sydlige himmelstrøg. Men Gøkmen har ikke brug for ynk. - Jeg klager ikke. Jeg kan godt lide, når der er noget at lave, og jeg har det sjovt. men det kan selvfølgelig være lidt træls, når det er varmt udenfor, og man hellere vil lave noget andet, lyder det på formfuldendt nordjysk. Han kan godt lide at have travlt, og her i højsæsonen har han hænderne mere end fulde af pizzadej og peperoni. Det er ikke usædvanligt, at der ryger omkring 100 pizzaer over disken foruden alt det løse som burgere, durum-menuer, kebab, sandwiches og salater, og Gøkmen damper om kap med ovnen. Det går sjældent stille af, når han jonglerer med pizzadejen og laver sjov med kunderne. Hans to hjælpere lægger jævnligt krop til en flyvende pizzabund på vildveje, og mel i håret og alle mulige andre tænkelige og utænkelige steder er en indbygget erhvervsrisiko, man må kalkulere med hver eneste dag i dén branche. Trofaste stamgæster Selv om turisterne fylder meget i Mexi' s Pizza i disse dage, og ventetiden på en pizza kan være lang, svigter stamkunderne ikke. - Nogle kunder kommer tre-fire gange om ugen, enkelte fire-fem gange. De bestiller den samme pizza hver gang, og lige så snart de kommer ind af døren, begynder vi at lave deres pizza. De behøver ikke sige noget. Vi kender deres smag, fortæller Gøkmen. Han er stolt af sine pizzaer, som har et godt ry. - Vi er kendt for at lave gode pizzaer. Nogle turister spørger, om vi ikke vil åbne et pizzeria i Sverige eller Norge, griner Gøkmen. Mange af landevejens farende svende har ladet sig lokke af duften af hvidløg og oregano, når de drager forbi, og Gøkmen tager det ikke så nøje med betalingen. - Vi giver rabat til dem, som vi kan se har brug for det, som han udtrykker det. Andre planer Når kundernes appetit er stillet, og døren kan lukkes efter den sidste gæst, skal køkken, gulve og toiletter liiige gøres hovedrene, inden Gøkmen kan vende hjem til Aalborg og tørne ind ved midnatstide. Sådan er faderens liv 11 måneder om året, men sådan ser Gøkmen ikke sin fremtid. Han har andre planer: En netop afsluttet handelsskoleeksamen skal efter sommerferien følges op af HF-enkeltfag på VUC for at komme ind på universitetet og læse samfundsfag. Men pizzeriaet er ikke helt ude af billedet. - Der skal være en til at passe det den dag, min far trækker sig tilbage. Jeg har et ansvar, men jeg vil ikke overtage det nu. Det er for hårdt med så mange timer hver dag hele året. Der er jo heller ikke tid til fodbold, argumenterer Gøkmen, som spiller i 2. division i Jetsmark og glæder sig til at ryste melet af sig og få fodboldstøvlerne på, når Mexi' s højsæson er ovre.