I røg og damp for Danmark

To nordjyder er med, når det går løs ved VM for BBQ i USA

For andet år i træk er Martin Mygdam (tv) fra Sulsted med, når Det Danske Grilllandshold søndag tager til Memphis i USA for at deltage i det officielle VM i grill.

For andet år i træk er Martin Mygdam (tv) fra Sulsted med, når Det Danske Grilllandshold søndag tager til Memphis i USA for at deltage i det officielle VM i grill.

Midt i maj tager det danske grill-landshold til Memphis i USA for at kæmpe med om det uofficielle VM i barbecue. Med på holdet er i år to nordjyder. Den ene, 29-årige Kim Schulz fra Gug ved Aalborg, var også med sidste år, mens den anden, 37-årige Martin Mygdam fra Sulsted, er debutant. Kim Schulz får ansvaret for en ret, der herhjemme bedst kendes som “pulled pork” - den var en ret brødrene Price for nylig underholdt med i et af deres madprogrammer. Det er et stykke gris, der tilbringer så mange timer i den varme grill, at kødklumpen stort set falder fra hinanden, blot man stikker et par gafler i og trækker. I USA gælder det retten Boston Butt, og det er et lidt større stykke kød, en lidt anden udskæring end den nakkesteg, vi typisk bruger herhjemme, men princippet er det samme. Martin Mygdam har fået ansvaret for fisken. Han har valgt at bruge stykker af laks, der først krydres og røges i grillen, inden de får en lille halv time i grill -uden røg denne gang - overtrukket med en creme lavet af blendede, grillede røde pebre samt på toppen et drys af finhakket, sprødstegt røget skinke. Det danske kokkelandshold deltog for første gang ved det uofficielle VM sidste år. Og de vakte en del opsigt ved at stille op med standardgriller fra Webers program. Store efter danske forhold, men lidt uanseelige efter amerikanske. Mange af konkurrenterne stillede op med kæmpestore specialbyggede griller, som de kørte rundt med fra grillkonkurrence til grillkonkurrencer i deres små lastbiler. - Vi havde sat vores små griller op foran vores telt, og der var en del, der kiggede forbi for at se, om det nu også kunne passe, mindes Kim Schulz . Men selv med standardgriller, der kan købes i ethvert varehus eller byggemarked, kan man lave fremragende mad og opnå gode resultater. Det beviste, det danske hold, der bankede de fleste amerikanere og opnåede de bedste resultater, et udenlandsk hold nogensinde har hentet. Det blev bl.a. til en tredjeplads, en fjerdeplads og en syvendeplads. Ganske godt gået i en konkurrence med over 250 lokale deltagere. - Konkurrencen er rigtig hård. Når du kommer, møder du nogle gamle gutter, som ikke ser ud til at have forstand på at lave mad. Men det er folk, der rejser rundt fra konkurrence til konkurrence - og lever af det, siger Kim Schulz. Men selvom USA på mange måder er grillens hjemmebane, er Danmark rigtig godt med. Det er Kim Schulz ‘ fornemmelse. Amerikanerne lægger vægt på, at der er føde nok, mens vi danskerne bruger grillen på en lidt mere sofistikeret måde - gourmetmad og grill er i danske hænder ikke hinandens modsætninger. - Sidste år holdt vi en gæsteaften, hvor de andre kunne kigge forbi. Der havde vi valgt at lave nogle ret avancerede ting på grill, og det var der mange amerikanere, der skulle indenfor og smage på, fortæller Kim Schulz, der -når han ikke griller - tjener til føden som ingeniør. For Martin Mygdam er det at grille også blevet han levevej. Og selvom han er ny på landsholdet, er han bestemt ikke ny bag en grill. Han fik sin første i fødselsdagsgave af sin søster for omkring otte år siden. Og så var han solgt. I nogle år tog han ud og demonstrerede grillteknik for Weber. Nu er han leder af Grilleriet i Nørresundby, hvor han underviser i, hvordan en grill skal tackles. Han forklarer kærligheden til det at grille med, at man står ude i det fri og føler sig sådan lidt spejderagtig. - Og alligevel er det nærmest højteknologisk med alle de hjælpemidler, vi har i dag, siger han. Ifølge Kim Schulz kan Martin Mygdam kan godt begynde at glæde sig til turen til USA. - Stemningen er fantastisk. Det kan nok bedst sammenlignes med en musikfestival. Folk går rundt og snakker og er glade får måske en øl. Der er boder, der er telte. Og en fantastisk duft af røg og mad hele tiden. Og selvom konkurrencen er rigtig hård, går landsholdet efter at forbedre resultaterne fra sidste år. - I år går vi efter at få størsteparten af opskrifterne i top ti og måske et par podieplaceringer, siger Kim Schulz.