I Terje Vigens kølvand

Men nordmændene måtte nu med færgen hjem

Båden nærmer sig efter en lang og hård tur.Foto: Preben Andreasen <i>Preben Andreasen</i>

Båden nærmer sig efter en lang og hård tur.Foto: Preben Andreasen Preben Andreasen

Galleri - Tryk og se alle billederne.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

HIRTSHALS:To nordmænd fra Grimstad havde ladet sig inspirere af Henrik Ibsens heltekvad om den fattige norske fisker Terje Vigen, som for at kunne brødføde sin sultende familie under Napoleonskrigenes handelsblokade af Danmark-Norge (1808 – 1811), sejlede tværs over Skagerrak ene mand i en robåd for at skaffe korn.

Det var nordmændene Morten Andvig og Thorbjørn Wrålsen, der gennemførte den ca. 120 km lange tur på knap to døgn. Tornby gamle Købmandsgård leverede kornet, som blev læsset i robåden, da den lagde til kaj i Hirtshals Havn.
Nordmændene fortalte, at det havde været en hård tur med vind og strøm imod sig, hvilket havde kostet tid. Men det var hårdføre folk, for efter et kortere ophold ville de have stukket til søs igen med kurs mod Norge. Men havnevagten frarådede dem at sejle, da der var udsigt til dårligt vejr. De fik så natlogi i et sommerhus stillet til rådighed af Købmandsgården. Men også morgenen efter meldtes om dårligt vejr, så det endte med at Color Line tog båden ombord, så hjemturen foregik med færgen. De løb derfor ikke den risiko at blive opbragt af den engelske marine, som Terje Vigen blev. Det kostede ham frem år i fængsel, og da han langt om længe kom hjem, var hans kone og lille datter døde af sult.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.