Ida Auken: Kina er blevet mere åben

Ida Auken (SF) og Villy Søvndal (SF) tror, at danskerne kan påvirke Kinas forhold til menneskerettighederne.

Ida Auken: Kina er blevet mere åben

Selv om det er erhvervsaftaler til milliarder af kroner, der har fyldt mest i pressedækningen af den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark, så er spørgsmålet om menneskerettighederne bestemt ikke gemt af vejen.

Ifølge miljøminister Ida Auken (SF), er kineserne blevet mere åbne overfor at tale om den slags emner.

- Jeg har benyttet lejligheden i dag til at snakke med nogle fra den kinesiske delegation om den kinesiske et-barns-politik, og man kan faktisk godt tale med dem om den slags ting, siger Ida Auken til TV2 før aftenens gallamiddag på Christiansborg.

- Kina er på vej til at blive et mere åbent styre, siger Ida Auken, og tilføjer, at også hendes partifælle handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr fredag har haft en positiv oplevelse med at bringe mere ømtålelige emner op i personlige samtaler.

Og den slags små skridt er ikke uden betydning, mener udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

- Kineserne vil gerne anerkendes af europæerne, og derfor har Europa en unik chance for at påvirke dem på lang sigt, siger han.

- Kineserne vil gerne handle og udveksle teknologi med Europa, men de vil også gerne lære af europæisk kultur, siger han.

Knap så optimistisk er Benny Brix, der deltager i en demonstration på Højbro Plads mod Kinas Tibet-politik og Kinas behandling af udøvere af Falun Gong.

- Hvis man gerne vil påvirke kineserne, så er det mærkeligt, at politiet omhyggeligt har sørget for, at Hu Jintao ikke kommer til at se vores demonstration, siger han.

Under gallamiddagen vil menneskerettigheder formentlig ikke være det, der bliver talt mest om.

- Jeg vil holde mig til mit fagområde, sagde finansminister Bjarne Corydon (S) før middagen.

/ritzau/