Idealistisk iværksætter er dømt for millionsvindel

Skat blev unddraget mere end 20 millioner kroner i moms ved hjælp af falske fakturaer.

Tre juridiske dommere og tre lægdommere i Østre Landsret har stadfæstet en byretsdom på fængsel i fire år til en 33-årig iværksætter. Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson/arkiv

Tre juridiske dommere og tre lægdommere i Østre Landsret har stadfæstet en byretsdom på fængsel i fire år til en 33-årig iværksætter. Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson/arkiv

Man kan have de allerbedste intentioner, men svindel er altså svindel. Det er formentlig budskabet fra Østre Landsret, som har straffet en idealistisk iværksætter med fængsel i fire år.

En 33-årig ingeniør og direktør nikkede til det hele. Ja, han havde unddraget statskassen 20,5 millioner kroner i moms. Ja, han havde begået bedrageri for 3,7 millioner kroner og havde forsøgt bedrageri for yderligere næsten otte millioner.

I forbindelse med kriminaliteten havde han betjent sig af i alt 27 falske fakturaer. Først i selskabet 01 A1 Advanced Innovation & Artificial Intelligence ApS. og dernæst i et efterfølgende selskab.

Svindlen skete ikke for egen vindings skyld. Kun ganske små beløb brugte Søren Ekelund på sig selv.

Derimod skulle der foretages investeringer i en række NGO-projekter, ligesom en række samfundsrettede organisationer er blevet støttet, fremgår det af dommen, som blev afsagt forleden.

"Ung iværksætter vil redde verden", lød en overskrift i en avisartikel for nogle år siden om den nu dømte.

Han ønskede at få formildet den dom, som Retten på Frederiksberg afsagde i februar sidste år. Men landsretten har ikke set tilstrækkeligt gode grunde til at følge ham.

På den ene side var kriminaliteten systematisk, og på den anden er der i straffen på fire år allerede taget hensyn til, at han tilstod og gjorde sagen nem for retsvæsenet.

I en retspsykiatrisk erklæring hedder det, at den 33-årige hører til den gruppe mennesker, som har en forstyrrelse af de psykiske funktioner. Alligevel mener retten, at der skal stå almindelig fængselsstraf på bundlinjen.

I en periode har han hver måned betalt 20.000 kroner i en afdragsordning med Skat. Men forude venter også en tillægsbøde på 20 millioner kroner, ligesom han fremover ikke må lede en virksomhed hverken her eller i udlandet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.