Frederikshavn

Ideologisk strid om ny model for fritidstilbud

Forslag til ny model ser på forhånd ud til at møde hård politisk modstand

Christina Lykke Eriksen (SF): - Det bliver ikke med SF's stemmer at vi fyrer pædagoger og ansætter frivillige.

Christina Lykke Eriksen (SF): - Det bliver ikke med SF's stemmer at vi fyrer pædagoger og ansætter frivillige.

FREDERIKSHAVN:- SF kommer aldrig til at stemme for et forslag om at afskedige uddannet personale i SFOerne og i stedet ansætte frivillige.

- Det er muligvis en borgerlig tanke, men jeg kan ikke forestille mig, at der er flertal for det i Frederikshavn Byråd, og det vil være spild af tid at sende et forslag i høring, hvis det politiske flertal på forhånd har forkastet det.

Det siger Christina Lykke Eriksen (SF), der netop er vendt tilbage til byrådsarbejdet efter barselsorlov.

Da hun igen satte sig i formandsstolen i børne- og ungdomsudvalget (B&U) lå der på hendes bord et modelforslag til ”Sammentrækning af attraktive dag-, fritids- og klubtilbud”, der beskriver, hvordan den fremtidige struktur kan se ud. I en situation, hvor B&U skal spare fire millioner kroner. Og sørge for længere åbningstid.

Et forslag, som tydeligvis ikke er afstemt med B&U-formandens holdninger.

V: Mest kvalitet for pengene

Pia Karlsen (V), der nu igen er næstformand i udvalget, ser anderledes positivt på forslaget, og hun mener, det flugter fint med de forslag, som kom frem på de dialogmøder, der har været holdt med forælderbestyrelserne i september.

- Set fra mit perspektiv, handler det om, hvordan vi får mest mulig kvalitet for de penge, vi har. Jeg tror, at de fleste børn efter en lang skoledag har behov for bare ”at være” et sted uden at de partout skal aktiveres. De har brug for voksenkontakt, at nogen har tid til at lytte til dem, og det vi hørte på dialogmøderne var, at forældrene synes, der er meget vundet ved at samarbejde med foreningslivet og udnytte de synergier, der er i lokalsamfundene, siger Pia Karlsen.

SFO på en helt ny måde

De største byggeklodser i modelskitsen er en ny måde af drive SFO på, flytning af børn i 3. klasse til fritidstilbud, øget forælderbetaling samt omlægning af fritidscentrene til ungdomsskoler.

SFO-områdets ramme skal ifølge forslaget beskæres med 10 procent. De fem procent skal tilbageføres til ”udvikling af SFO-området”, som det hedder.

Bag den formulering ligger, at kultur- og foreningslivet skal inddrages i et forsøg på at skabe mere idræt, motion og bevægelse. Med mangfoldige aktiviteter til både drenge og piger. En slags brobygning til det øvrige fritidsliv.

Den ny SFO-model vil kunne give en besparelse på 1,575 mio. kr.

Inspirationen er hentet i Rudersdal Kommune.

Mere forælderbetaling

Flytningen af 3. klasserne fra SFO til fritidstilbud betyder større forælderbetaling. Forældrene skal kunne både morgenmoduler og aftenmoduler, og det vil kunne give en besparelse på mellem 1,25 og 2,4 mio. kr.

En omlægning af fritidscentrene til ungdomsskoler og en reduktion de steder, hvor tilbuddene overlapper hinanden, er budgetteret til en besparelse på en halv mio. kr.

Hidtil har der været bred politisk enighed om "Bæredygtigt Børneområde", men nu ser det ud til, at vandene skilles.

Modelskitsen skal diskuteres på B&U’s møde i dag, og der er lagt i kakkelovnen til en tæt ideologisk debat.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.