Idrætschef opfordrer: Boykot Saudi-Arabien

Boykot Saudi-Arabiens olympiske komité, hvis landet fastholder at udelukke kvinder fra OL, mener DIF-chef.

Idrætschef opfordrer: Boykot Saudi-Arabien

Som det eneste land i verden tillader Saudi-Arabien ikke kvinder at deltage i OL.

Det er undertrykkende - og hvis ikke regimet ændrer mening, inden de olympiske lege i London bliver skudt i gang, bør den internationale olympiske komité (IOC) boykotte landet.

Sådan siger Niels Nygaard, formand i Danmarks Idræts-Forbund (DIF).

- Fra IOC’s side skal man fortsætte presset på den saudiarabiske olympiske komité og i sidste instans gå over til at udelukke Saudi-Arabiens komité, hvis ikke den vil leve op til OL’s charter om at give plads til begge køn, siger formanden.

Hvis den saudiske olympiske komité udelukkes, vil det som udgangspunkt betyde, at landets atleter ikke kan trække i sportstøjet og deltage i OL i London.

Men ifølge Niels Nygaard bør et eventuelt boykot samtidig betyde, at både mandlige og kvindelige saudiske atleter får lov til at stille op under IOC's flag.

Eller med andre ord - at de kan stille op uafhængigt af deres land.

- Der er fortilfælde, hvor man har ladet atleter stille op under IOC’s flag, hvis deres land af den ene eller anden grund ikke har en olympisk komité, lyder det fra Niels Nygaard.

Reglerne i det olympiske charter foreskriver blandt andet, at der skal være kvinder med til at repræsentere hvert land.

Det er derfor i direkte uoverensstemmelse med reglerne, når Saudi-Arabien stiller op med et hold helt uden kvinder. Og det skal have konsekvenser, mener DIF-formanden.

- Jeg ved, IOC er parat til at gå hele vejen, hvis de ikke kommer nogen som helst vegne med forhandlingerne. Men jeg tvivler på, de vil gøre det allerede til OL i London, siger han.

Ved OL i Beijing i 2008 forbød også Brunei og Qatar kvindelig deltagelse, men de har ændret holdning siden da.

/ritzau/