Ildkugler på himlen

OPLÆG

Natten til mandag stod mange nordjyder ud af deres senge for at se det himmelfænomen, der kaldes blodmåne. Men rent faktisk var der noget andet og måske endnu mere spændende, man kunne se på himlen over Nordjylland den nat - og høre:

TEKST

(billeder: Jørgen der går ind observatoriet og åbner for kuplen)

SPEAK1:Jørgen Christensen og Ole Riis fra Nordjysk Amatør Astronomisk Forening var blandt dem, der brugte natten til mandag på at se blodmånen fra observatoriet Urania i Aalborg. Men cirka klokken halv fire om morgenen fik de to øje på noget helt andet:

SYNC2 (klip 1)

SPEAK2:Det var en såkaldt ildkugle, de havde fået øje på.

SYNC2 (klip 2) en ildkugle ...

Deres observation fik de efterfølgende bekræftet af foreningens computer, der behandler data fra kameraer, der optager nattehimlen. Ud fra data fra kameraerne kan computeren regne ud, hvornår og hvor hurtigt sådan en meteor rammer vores verden med:

SYNC 3 (klip1) det vi kan se ....

SPEAK3:Selvom Jørgen Christensen altså selv så ildkuglen, er han meget interesseret i at komme i kontakt med andre nordjyder, der hørte det brag, der følger en ildkugle. Præcise informationer om, hvornår braget kom, kan nemlig - måske - føre til, at astronomerne kan finde den meteorit der eventuelt er tilbage fra ildkuglen. De ved, den faldt ned et sted på Mols, men ikke præcis hvor.

SYNC:JØRGEN 2 (klip 2) (det var jo sjov kunne sidde med den i hånden)

NEDLÆG

Alle interesserede kan gå ind på Nordjysk Amatør Astronomisk Forenings hjemmeside og se, hvornår der er observeret lysende meteorer over Danmark. Eller gå ud om natten og kigge op mod himlen, for lige nu observeres der unormalt mange ildkugler i luftrummet over Danmark.

WEBUNDERRUBRIK

(Skriv en kort beskrivelse her – VIGTIG! Vises under videoen på nettet)

SUBS

Reporter: Karen Keinicke

Fotograf: Mette Nielsen

Medvirkende: Jørgen Christensen, NAFA

ARKIV

By/sted: Aalborg Vejgård

Søgeord: Meteor, meteorit, ildkugle, astronomi, observatorium, NAFA, Urania, Golfparken

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.