Udland

IMF advarer: Nedskæringer afkøler amerikansk økonomi

Valutafonden vil skære i sin vækstprognose for USA, hvis landets budgetstrid ikke løses i 11. time.

IMF advarer: Nedskæringer afkøler amerikansk økonomi

Fredag udløber tidsfristen for at finde en løsning på budgetstriden i Washington. Sker det ikke, vil enorme nedskæringer i de offentlige budgetter automatisk begynde at træde i kraft.

Og mens Republikanerne og Demokraterne peger fingre ad hinanden og beskylder modparten for at være skyld i den fastlåste situation, så advarer den Internationale Valutafond (IMF) om konsekvenserne.

- Vi må se, hvad der sker fredag, men alle antager, at de automatiske opstramninger bliver en realitet. Det vil indebære, at vi må genoverveje vores prognose for væksten i den amerikanske økonomi og andre prognoser, siger William Murray, talsmand for IMF.

Besparelserne på cirka 85 milliarder dollar fordeles over de resterende måneder af finansåret, der løber til 30. september. Nedskæringerne kan medføre en delvis og midlertidig nedlukning af offentlige kontorer.

Præsident Barack Obama har advaret Kongressen om, at såfremt der ikke skabes enighed om at udskyde eller stoppe nedskæringerne, kan det - blandt meget andet - betyde, at flådens skibe vil ligge stille, og børn vil gå glip af vaccinationer.

Kongressen kan til enhver tid gribe ind og stoppe nedskæringerne på det føderale budget, hvis de to partier bliver enige om det.

IMF vil sandsynligvis sænke sit skøn for USA's økonomiske vækst i år med mindst 0,5 procentpoint på grund af besparelsernes afkølende effekt. I øjeblikket forventer valutafonden en økonomisk fremgang på 2,0 procent i år sammenlignet med 2012.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.