IMF advarer om farlig fase i global økonomi

Prognoser for vækst resten af året nedjusteres af Den Internationale Valutafond.

IMF advarer om farlig fase i global økonomi

Den Internationale Valutafond, IMF, advarer om, at den globale økonomi er inde i en farlig fase - navnligt i Europa.

Fonden nedjusterede mandag sine prognoser for resten af året.

- Verdensøkonomien virker svagere end for kun tre måneder siden, og mens væksten kun er tæt på det ventede niveau, så fortsætter alvorlige trusler med at gøre sig gældende, meddeler IMF.

Valutafonden venter nu en økonomisk vækst i USA i år på 2,0 procent - 0,1 procentpoint mindre end hidtil antaget. Året efter ventes væksten øget til 2,3 procent, hvilket dog ligeledes er 0,1 procent mindre end i april-prognosen.

I eurozonen tror IMF forsat på en vækst i den økonomiske aktivitet på minus 0,3 procent i år, mens et plus på 0,7 procent næste år er en nedjustering fra tidligere 0,9 procent.

Den vigtige kinesiske vækst ventes at lande på otte procent i år og 8,5 procent i 2013, hvilket er en nedjustering på henholdsvis 0,2 procentpoint og 0,3 procentpoint.

IMF påpeger, at fremskrivningerne er foretaget på baggrund af en bedre end ventet udvikling i første kvartal i år.

Men siden er de finansielle markeder og gældskrisen i euroområdet næsten vendt tilbage til niveauet fra slutningen af ​​2011, og væksten i en række af de store nye vækstøkonomier har været lavere end forudset.

Prognosen er imidlertid baseret på to vigtige antagelser, nemlig at der vil være tilstrækkelig politisk opbakning i EU til gradvist at reducere gældskrisen i euroområdets periferi, samt at de seneste lempelser i vækstøkonomierne vil sætte gang i hjulene.

Fonden betegner EU-topmødet i juni som "et skridt i den rigtige retning".

Men man pointerer, at den nylige forværring af refinansieringen af statsgæld understreger, at en rettidig gennemførelse af beslutningerne, sammen med yderligere fremskridt i bankunionen og den finanspolitiske union, skal have førsteprioritet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst