IMF: Danmark skal skille sig af med de afdragsfrie lån

Der er al for stor risiko forbundet med de afdragsfrie lån i Danmark, advarer Den Internationale Valutafond.

IMF: Danmark skal skille sig af med de afdragsfrie lån

Den danske realkreditmodel med 10 års afdragsfrihed skal udfases som lånemulighed, hvis Danmark skal undgå yderligere en destabilisering af boligmarkedet.

Det vurderer Den Internationale Valutafond (IMF) tirsdag.

IMF stiller sig samtidigt skeptisk over for en eventuel redning af de nødstedte danske boligejere.

- I mange andre lande er denne type lån forbudt, så det er ikke givet på forhånd (at de skal have hjælp, red.), siger Yingbin Xiao, der er seniorøkonom hos IMF, til Bloomberg News.

- Men eftersom det er en reel mulighed i Danmark, så mener vi, at det er bydende nødvendigt at udfase lånene gradvist på grund af risikoen forbundet med låntypen, advarer han.

Dermed melder IMF sig ind i koret af kritiske røster, der blandt andet også inkluderer det internationale kreditvurderingsinstitut Standard & Poor's.

Ifølge Standard & Poor's har de afdragsfri lån svækket det danske realkreditmarked på 2900 mia. kr. Det er 3,2 gange mere end danskernes disponible indkomst. Heraf er 56 procent af lånene afdragsfri.

Ifølge Yingbin Xiao fra IMF er det dog ikke en mulighed at sløjfe de afdragsfri lån med et trylleslag.

- Når man tager højde for den kraftige vækst i andelen af det samlede lånemarked, de afdragsfri lån har taget, er det ikke realistisk pludselig at bede bankerne stoppe det totalt. Men det vil være bydende nødvendigt at fase dem gradvist ud, siger han til Bloomberg News.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.