Udland

IMF står klar til at hjælpe spanske banker

Eurolandene vil komme Spaniens banker til undsætning med en kæmpe pengepose, og det glæder IMF og USA.

IMF står klar til at hjælpe spanske banker

Den Internationale Valutafond (IMF) melder sig klar til at bistå Spanien, som lørdag har bedt sine 16 europartnere om en klækkelig hjælpepakke, der skal redde landets nødlidende banker.

Den økonomiske håndsrækning har den rette størrelse for at gøre en forskel for spaniernes kriseramte banksektor, lyder det IMF-chef Christine Lagarde, som også gerne giver en hånd med i redningsaktionen.

- På invitationen fra medlemmerne af eurogruppen står IMF klar til at støtte implementeringen og overvågningen af denne finansielle støtte gennem jævnlig rapportering, siger hun.

Hun siger, at eurozonens plan om at skaffe op mod 100 milliarder euro ligger på linje med IMF's skøn over den nødvendige pengemængde, der kræves for at holde den svækkede spanske banksektor oven vande.

Den amerikanske finansminister, Timothy Geithner, glæder sig også over eurolandenes beslutning om at skaffe et kæmpebeløb, der skal holde hånden under Spaniens banker.

- Det er vigtigt for sundheden af den spanske økonomi og et konkret skridt på vejen mod en finansiel union, der er vitalt for euroområdets robusthed, siger han.

Det er ikke småpenge, som Spanien nu kan se frem til at kunne pumpe ind i sin finansielle sektor.

For eurogruppens finansministre siger samstemmende i en erklæring, at kreditten til spanierne skal være så stor, at den inddæmmer alle kapitalbehov.

Samtidig er man parat til at afsætte en ekstra "sikkerhedspulje", så lånet løber op i 100 milliarder euro, hvilket svarer til 743 milliarder kroner. Den spanske økonomiminister har foreløbig ikke selv sat beløb på lånets størrelse.

De 17 finansministre i eurogruppen holdt lørdag et over tre timer langt, hasteindkaldt telefonmøde om den spanske bankkrise og behovet for hjælp fra EU's midlertidige redningsfond, EFSF, som de nu altså vil nikke ja til.

/ritzau/Reuters