Imponerende billeder viser jordskorpens bevægelser

Jordens overflade er i konstant bevægelse, og med en ny radarteknik er det nu muligt at se bevægelserne på nogle fantastiske billeder

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

VERDEN:Det er nok de færreste af os, der til daglig tænker på, hvor meget den jordskorpe, vi bevæger os rundt på, egentlig forandrer sig. Men det gør den altså. Og den gør det hele tiden.

ESA (European Space Agency) afholdt for nylig konferencen ’2015 Fringe Workshop’ med udgangspunkt i en radarteknik ved navn ’SAR interferometry’. Teknikken består i, at forskerne lægger to eller flere radarbilleder sammen for at undersøge ændringer i jordskorpens strukturer. De sammensatte billeder kaldes ’interferogrammer’.

ESA har brugt radaren Sentinel-1A til at tage billederne, og ud fra dem har de skabt de imponerende interferogrammer, skriver Videnskab.dk, som viser de flotte billeder fra satellitradaren.

De mange farver på radarbillederne illustrerer de store eller små ændringer, som radaren registrerer i Jordens overflade eller i bygningernes struktur.

Hvor rammer jordskreddet?

Forskerne har stillet radaren ind på mange forskelligartede dele af Jorden. Heriblandt gletschere på Grønland og Antarktis, som i den grad rører på sig.

På billederne kan man se, hvordan gletscherne arbejder sig ud igennem klippeformationerne og opnår hastigheder på op til fire kilometer om året.

Enestående romersk ugle fundet på Bornholm

Men radarbillederne kan også skabe detaljerede 3D-modeller af bebyggelse, ligesom man kan analysere på, om bygningernes struktur ændrer sig. Det kan blandt andet ske ved små jordskred eller ved større jordskælv. Dermed kan billederne hjælpe til med at vurdere, hvorvidt bygningerne er stabile nok, skriver ESA på deres hjemmeside.

I galleriet på Videnskab.dk finder du interferogrammer af så forskellige overflader og strukturer som området omkring vulkanen Vesuv ved Napoli, isgletscher på både Grønland og Antarktis, Peterskirken i Rom og Berlins gader.

Zombie-orme åd søuhyrers knogler

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.