Lokalpolitik

Ind med det gamle, ud med det nye

Torsdag var det igen tid for den årlige uddeling af ris og roser til bygningsværker i Aalborg

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Michael Henriksen modtog årets Ris-pris, der bestod af en mukkert og med tilhørende mejsel. - Der er altid delte meninger, når man vil tilføre byen noget nyt, var budskabet fra årets taber.Foto: Claus Søndberg

Det er for slapt at jævne en direktørbolig fra 1899 med jorden for at give plads til et parkeringshus. Det mener i hvert fald Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Aalborg, der torsdag eftermiddag uddelte både ris og roser til lokale ejendomme. Prisen for årets byggebommert gik til C.W. Obel Ejendomme A/S for nævnte nedrivning af direktørboligen på Kastetvej over for KamellianerGaardens Hospice. "Erstatningen i form af et parkeringshus forsimpler indtrykket og fratager vestbyen en af dens bevaringsværdige helheder", er prisuddelernes begrundelse for at skose ejendomsselskabet. Afdelingsleder Michael Henriksen modtog prisen på vegne af C.W. Obel Ejendomme A/S, men han var ikke kommet for at lægge sig på maven for de bevaringsglade værter: - Vi er af den opfattelse, at i forbindelse med den vedvarende udvikling af vores byer, er det hverken hensigtsmæssigt eller muligt at bevare alt bare fordi, det er gammelt, parerede han. Kommunen medskyldig Michael Henriksen gjorde opmærksom på, at nedrivningen af den gamle villa og opførelsen af et parkeringshus med 376 parkeringspladser er helt i tråd med de rammer, byrådet i 2006 vedtog for kommuneplanen, og at den omstyrtede direktørbolig ikke var lige så bevaringsværdig som resten af C.W. Obels gamle fabriksanlæg. - I kan sikkert ikke li' det, men det bliver ikke lavet om, var afskedssalutten til prisuddelerne. Foreningsformand og historiker Jørgen Elsøe Jensen mente da også, at en del af årets Ris-pris med rimelighed kunne gå til Aalborg Kommune for dårlig byplanlægning i området omkring C.W. Obels gamle tobaksfabrik. Ros til spir Der blev dog også uddelt rosende ord og anerkendelse ved torsdagens prisoverrækkelse i Håndværkerhuset. Årets Ros-pris gik til ejendommen på hjørnet af Louise Plads og Danmarksgade. Bygningens ejere har ud fra de originale tegninger genskabt ejendommens spir, og den slags tiltag får Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur til at klappe i hænderne. - Ejendommen har i flere årtier fremstået i en amputeret form uden det oprindelige hjørnespir, der er så karakteristisk for byernes etagebyggeri omkring det forrige århundredskifte, sagde Jørgen Elsøe Jensen, der glædede sig over, at bygningen nu er tilbage i gammel stand. Temaet for årets kåringer syntes da også at være: Ind med det gamle, ud med det nye.