Ind med rugbrød - ud med sukker og lyst brød

Den traditionelle danske kostpyramide skal justeres. Drop det hvide brød og skær ned på ris og pasta, lyder anbefalingen fra Ernæringsrådet

Tiden er inde til at justere den klassiske danske kostpyramide fra 1970'erne. Drop det hvide brød og spis rugbrød i stedet, lyder anbefalingen fra Ernæringsrådet. Også pasta og hvide ris er der god grund til at skære ned på og i stedet gøre som tidligere generationer: spise kartofler. I en ny rapport har Ernæringsrådet vurderet, om der er videnskabeligt bevis for at vende den traditionelle kostpyramide på hovedet, sådan som blandt andre den amerikanske ernæringsforsker Walter Willet anbefaler. Han konkluderede i 2003, at lyst brød, ris, pasta og kartofler med de hurtigt omsættelige kulhydrater ikke bør indgå som en del af basiskosten. Så langt mener formand for Ernæringsrådet, professor dr. med. Bjørn Richelsen, dog ikke, at der er grund til at gå. - Den velkendte kostpyramide skal ikke laves om, men den har brug for at blive opdateret. Derfor anbefaler vi at spise fødevarer, som er så lidt bearbejdede som muligt. Rugbrød i stedet for hvidt brød og brune ris i stedet for hvide, siger Bjørn Richelsen til Ritzau. Mens den amerikanske ernæringsforsker helt afskriver kartoflen, går Ernæringsrådet den modsatte vej. Rådet anbefaler at spise flere kartofler og fastslår, at de er sundere end både pasta og hvide ris. Men det er vigtigt ikke at servere dem som chips eller pommes frites. - Walter Willet har sagt væk med kartoflerne, men alt det, vi har kunne finde af dokumentation, viser, at vi skal øge indtaget af kartofler. Men det skal være på den traditionelle danske måde, hvor de koges, siger Bjørn Richelsen. Det stigende antal overvægtige skyldes dog ifølge rapporten hverken hvidt brød eller pasta, men derimod, at både voksne og børn spiser alt for meget sukker. Derfor indeholder rapporten en række anbefalinger til, hvordan forbruget kan nedsættes, ligesom den forsøger at gøre opmærksom på det fornuftige i at spise små portioner. - Vi vil gerne introducere det ældre begreb moderation. Man kan godt drikke lidt sodavand, men at drikke en halv eller hel liter hver dag er ikke hensigtsmæssigt, siger Bjørn Richelsen. /ritzau/