Danmark

Indien strammer tonen over for Danmark

Ny kuldeperiode kan være på vej mellem Danmark og Indien i sagen om våbensmugler, der ikke blev udleveret.

Indien strammer tonen over for Danmark

Endnu en gang rasler de indiske myndigheder med sablen over for Danmark. Vreden over, at Danmark sagde nej til at udlevere våbensmugleren Niels Holck, er tilsyneladende langt fra glemt.

Flere indiske medier skriver nu, at man fra indisk side overvejer at køle forholdet til Danmark yderligere ned.

- Den danske regering har gjort alt, hvad vi kunne for at genoprette det gode forhold til Indien, og det vil vi selvsagt fortsat bestræbe os på. Vi ønsker naturligvis at have et tæt og godt forhold til Indien, siger udenrigsminister Villy Søvndal.

Han anerkender, at det er en følsom sag for inderne, men han slår også fast, at regeringen ikke kan gøre mere for at få Holck udleveret.

- Jeg har selv tilbudt at tage til Indien, ligesom vi har tilbudt en juridisk ekspertgruppe, for at redegøre for de nærmere omstændigheder og de danske regler. Der er desværre ikke meget andet at gøre, men tilbuddet står ved magt, siger han.

Det var sidste sommer, at forholdet mellem de to lande for alvor blev lagt i dybfryseren.

Både by- og landsret sagde nej til at udlevere danske Niels Holck til strafforfølgning i Indien, og hos Rigsadvokaten mente man ikke, at sagen var så principiel, at man skulle forsøge at få den for Højesteret.

I 2011 fik danske diplomater i Indien besked på, at de ikke længere kunne få kontakt med indiske embedsmænd.

Det fik sidste år Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, til at advare mod, at det kunne koste danske virksomheder tabte markedsandele for milliarder af kroner, hvis der ikke blev fundet en løsning.

Indien forlanger at få Niels Holck udleveret til retsforfølgelse i forbindelse med en nedkastning af våben over Purulia tilbage i 1995.

Unavngivne kilder hos de indiske myndigheder citeres nu for, at man eksempelvis overvejer at skærpe muligheden for, at danskere kan få visum til Indien.

- Det er mod alle civiliserede normer at være sikker havn for en terrorist. Selvom Danmark har skrevet under på mange FN-konventioner, så afviser man at gøre noget ved den hovedmistænkte i våbensagen fra Purulia, siger en højtstående embedsmand til Hindustan Times.

Senest har Indien sendt en repræsentant til møde med det danske Justitsministerium for igen at forsøge at få sagen for Højesteret. Angiveligt har de indiske myndigheder hyret flere danske advokatvirksomheder til at hjælpe med sagen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.