Indiens premierminister besøger Danmark næste år

Den indiske premierminister har accepteret en invitation til at besøge Danmark i løbet af første del af 2022.

Sammen med sin mand, Bo Tengberg (tv.), er statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg hos den indiske premierminister, Narendra Modi.

Sammen med sin mand, Bo Tengberg (tv.), er statsminister Mette Frederiksen (S) på besøg hos den indiske premierminister, Narendra Modi.

KØBENHAVN:Indiens premierminister, Narendra Modi, har takket ja til at besøge Danmark i første halvår af 2022.

Det oplyses på et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S), der er på besøg i Indien.

- Jeg er meget, meget stolt af, at du har accepteret min invitation til at besøge Danmark og København, lyder det fra den danske statsminister henvendt til Modi.

- Jeg er sikker på, at Indien har et kæmpe potentiale. Jeg ser frem til at forsætte vores samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Hun er i disse dage på besøg i landet i det, der bliver set som det sidste skridt i en "fuldkommen normalisering" af forholdet mellem Danmark og Indien.

Ved den officielle velkomst på paladset i hovedstaden New Delhi kaldte den danske statsminister Indien for "en tæt partner for Danmark".

- Vi ser en ambitiøs indisk regering, når det kommer til at tage ansvar for den grønne omstilling både i Indien og globalt, sagde hun.

Besøget er en kulmination på et årtis diplomatisk udglatning, som har været nødvendig oven på Niels Holck-sagen.

I december 1995 var Niels Holck - under dæknavnet Kim Peter Davy - med til at nedkaste flere ton våben i den indiske provins Vestbengal.

Efterfølgende blev Niels Holck og hans samarbejdspartnere tvunget til at lande i Indien, hvor alle undtagen Niels Holck blev idømt livsvarigt fængsel.

I 1996 lykkes det Niels Holck at flygte til Danmark.

Siden 2003 har Indien officielt krævet Holck udleveret. Men både by- og landsret har afgjort, at han ikke kan udleveres på grund af forholdene i indiske fængsler og risikoen for, at han vil blive udsat for tortur.

Det skabte stor vrede i Indien og medførte efterfølgende et indisk boykot af Danmark.

I 2016 tøede stemningen en smule op, og i 2017 kunne en dansk minister besøge landet.

I 2018 blev det dansk-indiske samarbejde genstartet. Her kom det samtidigt frem, at Danmark arbejder i et "retligt spor" på at få Niels Holck udleveret.

To år senere i 2020 indgik Danmark og Indien et grønt partnerskab. Det kom samtidig frem, at der arbejdes på et "safe house" i Indien, hvor Niels Holck vil kunne sidde i varetægt under en retssag.

Den danske statsminister er den første udenlandske regeringsleder, som Modi tager imod, siden coronapandemien brød ud.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.