Bryggerier

Indlandsisbajer Første øl fra Grønland

{ NARSAQ: Øl, brygget på smeltet indlandsis, kommer til at skumme i glassene, når det nyetablerede sydgrønlandske bryggeri, Greenland Brewhouse, lancerer sine produkter i Tivoli. Det sker under arrangementet “Grønland i Tivoli” fra 30. juli til 1. august i København. Greenland Brewhouses øl brygges i Narsaq, hvorfra øllet transporteres i containere til Tyskland, hvor det tappes på flasker for at blive solgt i Danmark. Det er planen at udvide distributionen til andre markeder, hvor der er efterspørgsel efter specialøl. Hovedkræfterne bag det ny bryggeri er iværksætteren Salik Hard, der tidligere har været direktør for turistsamarbejdet i Sydgrønland, og hans kompagnon Steen Outzen. - Det har ikke været helt let at få overbevist alle grønlandske myndigheder om det bæredygtige i projektet, men det lykkedes til slut. Nu er vi klar til at lancere vores to første øltyper, en brown ale og en pale ale, siger Salik Hard. Det specielle ved Greenland Brewhouses øl er, at den er brygget på isfjelde, som bryggeriets medarbejdere henter sammen med lokale fiskere. Inde i bryggeriet smeltes isen og tilsættes de øvrige råvarer til ølproduktion. Når den er på plads, vil det også blive muligt for grønlændere at pirre smagsløgene med den ny sydgrønlandske øl på bryggeriet i Narsaq, men kun som fadøl. Forklaringen er, at Grønland har et meget restriktivt returflaskesystem, som kun accepterer én slags flasker, og dem har tapperiet, Nuuk Imeq, eneret på. Men tørstige sjæle i Nuuk får også mulighed for at vederkvæge sig med lokalt mikrobrygget fadøl. 17. august åbner det andet grønlandske bryggeri, Godthaab Bryghus, for taphanerne og lader øllet flyde./ritzau/