Danmark

Indret dit hjem med lækre vine

Hvor finder du plads til din vin, og hvor meget plads skal du egentlig bruge til at opbevare den?

Mange af os går efterhånden op i god vin, og vil du gerne opbevare den rigtigt, må du indrette dit hjem, så vinen får gode betingelser. Foto: Iris/Scanpix

Mange af os går efterhånden op i god vin, og vil du gerne opbevare den rigtigt, må du indrette dit hjem, så vinen får gode betingelser. Foto: Iris/Scanpix

DANMARK:De fleste af os har en form for anordning til vine derhjemme. Vinopbevaring er blevet en del af indretningen af hjemmet enten i form af reoler, vinkøleskabe eller mere permanente løsninger som kældre og vinrum.

Men udover at være en del af indretning spiller måden, du lagrer dine vine på naturligvis også en afgørende rolle for, om du lykkes med at give vinen de bedste modningsbetingelser. Vinkælder-konceptet Spiral Cellars giver dig her nogle retningslinjer om, hvad du skal overveje, når du skal vælge din løsning til vinopbevaring.

Modning er vigtig

Husk på, at uanset hvilken opbevaring du vælger, er det vigtigt at have øje for hvilke modningsbetingelser, du tilbyder din vin.

Temperaturer bør ligge mellem ca. 13-18 grader, og luftfugtigheden bør være omkring 60-80 procent, ligesom vinen bør beskyttes mod UV-lys, og der skal være begrænset med vibrationer.

Reoler kan ikke garantere disse betingelser, men vinkøleskabe er designet til at gøre det. Kældre skaber disse betingelser naturligt og med stabile forhold.

Hvor meget vin?

Måske har du set et vinkøleskab, du kunne tænke dig, men passer det rent faktisk til dit behov med hensyn til, hvor meget vin du samler på og drikker?

Dit behov for opbevaring kan du udregne således: Tag dit ugentlige forbrug og gang med 50 (uger om året minus to uger du er bortrejst på ferie). Tilføj, hvor mange gode vine, du måske køber for at gemme og drikke senere, eller du vælger at købe som investering.

Gang det samlede tal med fem, så har du tallet for den kapacitet din opbevaringsmulighed som minimum skal have ifølge ”Den Store Vinbog” af Hugh Johnson.

Vinkabinetter- og køleskabe kan gemme et par hundrede flasker, men hvis dit behov for opbevaring overstiger 500, er det tid at overveje en egentlig vinkælder.

Hvor meget plads har du?

Har du et sted i et nordvendt, mørkt rum, væk fra varmekilder, hvor du kan placere reoler? Er der plads i din stue eller garage til et vinkabinet, som oftest har samme størrelse som et stort køleskab?

Eller er du en af de få heldige, der har en traditionel kælder, som bare skal ryddes lidt for at skabe plads til vinsamlingen?

Hvilken type samler?

Hvis du ved, hvilke typer vine du bedst kan lide og har tendens til at holde dig til dem, er større lagring af vin måske ikke nødvendigt for dig.

Men hvis tanken om at indsamle nye sorter, afprøve andre regioner eller selv stå for aldringen af fine vine, så skal du tænke på opbevaring med større kapacitet - hvilket også vil sikre dig mulighed for at opbevare både dine mere eksperimentelle vine samt dine hverdagsvine.

/BLM/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.