Danmark

Indsats for bedre job-trivsel slår fejl

Målet om et bedre psykisk arbejdsmiljø er slået fejl. Flere bliver mobbet eller udsat for vold og trusler.

Indsats for bedre job-trivsel slår fejl

Hver dag er der lønmodtagere, som går ned med stress eller depression, fordi de trives dårligt i deres job.

På den baggrund har arbejdsgivere, fagbevægelse og regering sat et mål om at forbedre det psykiske arbejdsmiljø på landets arbejdspladser.

Men samlet set er trivslen ikke blevet bedre over en årrække, viser en ny rapport. På nogle områder som for eksempel vold, trusler og mobning går det sågar den forkerte vej i virksomhederne.

Det skriver Ugebrevet A4.

Den netop offentliggjorte "Overvågningsrapport 2010", som Arbejdstilsynet har udarbejdet for Arbejdsmiljørådet, beskriver udviklingen i det psykiske arbejdsmiljø fra 2005 til 2010.

Rapporten konkluderer, at man ikke har nået målet om at få skåret 10 procent af det langvarige sygefravær, der er udløst af dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Tallene om sygefravær er beregnet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

- Det langvarige sygefravær, der har psykosociale årsager, er på samme niveau i 2005 til 2010, konstaterer Elsa Bach, analysechef hos NFA.

Af rapporten fremgår det sågar, at der fra 2005 til 2010 kan være sket en stigning fra 15 til 19 procent i andelen af det langvarige sygefravær på over tre uger, der har psykiske årsager.

Næstformand for LO, Lizette Risgaard, finder det alarmerende.

Hun mener, at en væsentlig forklaring på udviklingen er, at Arbejdstilsynet er slået ind på en misforstået kurs, hvor det vejleder virksomhederne snarere end kontrollerer deres psykiske arbejdsmiljø.

- Det er helt hen i vejret, at Arbejdstilsynet er begyndt at udstede færre påbud. Fra 2008 til 2011 faldt antallet af Arbejdstilsynets påbud på grundlag af psykiske arbejdsmiljøforhold fra knap 2200 til knap 1500, siger hun.

Regeringen har i 2012 sat 15 millioner kroner af til en række målrettede tilsynsbesøg i de fag og brancher, hvor medarbejderne er særligt hårdt ramt af psykiske arbejdsskader og nedslidning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.