Indsatsleder afviser at demonstranter skulle skjules

Indsatsleder ved den kinesiske præsidents besøg afviser, at tibetanske flag skulle skjules for præsidenten.

Hukommelsen var ikke den bedste hos politikommissær Henrik Oryé, da han fredag blev afhørt i Tibetkommissionen, men han afviste at have givet ordre til at skjule demonstranter for den kinesiske præsident.

Kommissionen skal blandt andet forsøge at finde ud af, hvem der gav ordre til, at demonstranter og tibetanske flag ikke måtte være synlige under besøg af højtstående kinesere i 2012, 2013 og 2014.

Henrik Oryé var central indsatsleder i Københavns Politi i 2012, da den kinesiske præsident var på besøg, og under besøget fungerede han som såkaldt mobiltaktisk indsatsleder for sin egen og to andre grupper politifolk.

Han er sigtet af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) for at give falsk forklaring for retten.

Det skyldes, at han under en retssag forklarede, at der ikke var en ordre om, at præsidenten skulle spares for synet af demonstranter. Det viste sig senere, at det var der.

Under fredagens afhøring fastholder han, at han ikke kendte til ordren, som også fremgik af den taktiske befaling for den ene af de grupper han havde ansvaret for.

- Gjorde du dig bekendt med den taktiske befaling for de to grupper du skulle koordinere? vil udspørgeren, advokat Jakob Lund Poulsen, vide.

- Det tror jeg faktisk ikke.

- Har du bemærket, at der i den taktiske befaling stod, at demonstranter ikke måtte kunne ses fra ruten?

- Nej, jeg har slet ikke læst den, svarede politikommissæren, der i dag er vagthavende hos politiet i lufthavnen.

En afgørende hændelse var, da flere af politiets gruppevogne kørte hen foran en demonstration på Højbro Plads, så den ikke kunne ses fra Christiansborg. Det skete lige før den kinesiske præsident ankom.

Ifølge en demonstrant havde Henrik Oyré sagt, at det skete, så den kinesiske præsident ikke kunne se dem. To betjente har til DUP forklaret, at ordren kom fra Henrik Oyré.

Han afviser begge dele. Vognene blev kørt frem, fordi demonstranterne bevægede sig mod Christiansborg. Og ordren kom fra Kommandostationen (KSN) på Politigården, forklarer han.

- Så når vi spørger Claus Hjelm Olsen (lederen af KSN, red), vil han sige, at ordren kom fra ham? spørger Jakob Lund Poulsen.

- Det er jeg helt overbevist om.

Afhøringerne fortsætter i næste uge. Efter planen skal Claus Hjelm Olsen afhøres 25. november.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.