Industrien flytter produktion hjem

Bedre konkurrenceevne og flere robotter rykker

Robotter i arbejde på elektronik-virksomheden Necas i Støvring - en af de nordjyske virksomheder, der er i færd med at hente produktion hjem fra Kina.

Robotter i arbejde på elektronik-virksomheden Necas i Støvring - en af de nordjyske virksomheder, der er i færd med at hente produktion hjem fra Kina.

NORDJYLLAND:Inden for det seneste år har hver fjerde af de nordjyske industrivirksomheder, der har produktion i udlandet, flyttet produktion fra udlandet tilbage til Nordjylland.

Det fremgår af et rundspørge, som Dansk Metal har foretaget blandt sine tillidsfolk i industrien.

Undersøgelsen bekræfter, at der er en stigende tendens til at flytte produktion tilbage til Danmark. På landsplan er det 30 procent af virksomhederne (26 pct. i Nordjylland), der har gjort det inden for det seneste år - en fremgang på fire procentpoint i forhold til i fjor.

- Danmarks konkurrenceevne er forbedret de senere år, og industriens produktivitet er også bedre end sit rygte, så der er med andre ord åbenlyse fordele ved at flytte produktion tilbage til Danmark. For visse produkter er leveringshastigheden, kvaliteten og pålideligheden simpelthen højere i Danmark, siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Fire ud af fem af de virksomheder, der har flyttet produktion fra udlandet tilbage til Danmark, anvender robotter i produktionen.

Grænser for hjemtagning

En tilsvarende undersøgelse lavet af Syddansk Universitet bekræfter tendensen med hjemtagning. Her er det dog kun 20 procent af virksomhederne, der har taget produktion hjem.

Om hjemtagningen vil fortsætte i samme takt som hidtil, er tvivlsomt. Det mener blandt andre direktør Henrik Hagens, Hagens Fjedre i Støvring, der for et par år siden hentede produktion hjem fra Polen og i dag kun har produktion i Danmark og Kina, som er et vigtigt marked for virksomheden.

- Automatisering foregår jo også i for eksempel Østeuropa og Kina. Her afsættes også en del af produktionen, og kundekrav om nærhed til markedet betyder, at der er grænser for, hvor stor en del af produktionen danske virksomheder kan flytte hjem, siger Henrik Hagens.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.