Danmark

Infektioner giver større risiko for selvmord

Personer, der har været indlagt med en svær infektion har markant større risiko for at begå selvmord senere i livet, viser ny dansk undersøgelse

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Virus, parasitter og bakterier kan angribe og skade vores krop, så vi bliver så syge, at det kræver hospitalsindlæggelse.

Men selvom vi bliver kureret for infektionen, er faren ikke ovre. Det skriver Videnskab.dk.

En svær infektion øger nemlig risikoen for selvmord markant, selv efter infektionen er slået ned, viser ny dansk forskning.

Faktisk har hver fjerde dansker, som begår selvmord, haft en svær infektion på et tidspunkt i sit liv forinden.

- Det lader til, at betændelsestilstanden forstyrrer vores hjerne og påvirker folks psyke i sådan en grad, at de bliver markant mere tilbøjelige til at begå selvmord, siger Helene Lund-Sørensen, der er medicinstuderende på Københavns Universitet og hovedforfatter til det nye studie.

Infektioner sætter sig i viljen til at leve

I undersøgelsen kiggede forskerholdet fra Psykiatrisk Center København på, hvor mange danskere der havde været indlagt med en svær infektion i en periode på 32 år.

Her fandt de, at 809.383 danskere havde haft en svær infektion, og ud af dem havde 7.892 begået selvmord.

Det svarer til, at cirka hver fjerde dansker, der har begået selvmord, har været indlagt med en svær infektion, og at en svær infektion øger risikoen for selvmord med 42 procent.

Ubalance i hjernen kan måske føre til depression

Reaktioner i hjernen kan være en del af forklaringen på forbindelsen mellem selvmord og infektion, konkluderer forskerne.

- Når man ser på den samlede forskning på området, peger en del på, at immunstofferne blandt andet påvirker vores hormonelle balance i hjernen og sænker niveauet af serotonin. Og et fald i serotonin er forbundet med depression, og obduktioner af folk, der har begået selvmord, peger også på dette, siger Helene Lund-Sørensen.

Professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet er enig i, at det bestemt kan være en del af forklaringen.

- Betændelsesreaktioner i hjernen over længere tid kan skabe irritation og vævsskade i det centrale nervesystem, som kan medføre en kemisk ubalance, der fører til depression. Det kan være en af de mulige forklaringer, men der kan også ligge andet bag, skriver han i en mail til Videnskab.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.