Erhverv

Sommerhuse og charterrejser trækker inflationen ned

Forbrugerpriserne steg mindre i september, end de gjorde i august. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Prisen for at leje sommerhus faldt i september, og det har trukket inflationen ned. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Prisen for at leje sommerhus faldt i september, og det har trukket inflationen ned. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Inflationen lød på 0,6 procent i september sammenlignet med september sidste år. Det skriver Danmarks Statistik. Det er lavere end inflationen i august.

I august steg forbrugerpriserne med 1,0 procent.

- Hovedgrupperne transport samt restauranter og hoteller trækker betragteligt mindre op i den årlige stigning i september end i august måned.

- I disse to hovedgrupper er det især prisfald på henholdsvis benzin og sommerhusleje, der bidrager til den lavere årsstigning i forhold til måneden før, skriver Danmarks Statistik.

Kigger man rent på udviklingen fra august til september faldt forbrugerpriserne med 0,3 procent.

- Det skete, på trods af at sommerudsalget på tøj sluttede endnu flere steder sådan, at tøjpriserne alene trak de danske forbrugerpriser op med 0,21 procentpoint.

- Faktisk steg priserne på tøj med 3,6 procent. Det kunne dog ikke modsvare et stor prisfald på lejen af et sommerhus, som trak hele 0,52 procentpoint ud af priserne i august, skriver Sydbanks makroøkonom Søren V. Kristensen.

Sydbanks makroøkonom finder det "bemærkelsesværdigt", at inflationen i Danmark fortsat meget lav. Uden for landets grænser er den betydeligt højere.

- På mange måder nyder vi dog godt af den meget beherskede inflation i Danmark.

- Det betyder nemlig, at vi selv med beherskede lønstigninger har haft en solid fremgang i reallønnen igennem flere år. Det sikrer brændstof til en af opsvingets vigtigste motorer – privatforbruget, skriver Søren V. Kristensen.

Ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg er der dog tegn i sol og måne på, at inflationen vil begynde at tage til.

- Sommerens tørke har gjort landbrugsprodukterne dyrere, det vil kunne ses i inflationen mange måneder frem. Det indenlandske opsving og fremgangen i privatforbruget er nu inde i så moden en fase, at der også er et underliggende pres på inflationen.

- De relativt generøse offentlige overenskomster og den tiltagende lønvækst i den private sektor trækker i samme retning, skriver Bo Sandberg i en kommentar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst