Inflationen stiger, men er stadig i slæbesporet

Priserne steg mere end ventet i juni. Men inflationen er fortsat ekstremt lav i Danmark ligesom i udlandet.

Ritzau
supermarked Foto: Free/Colourbox
11. juli 2016 09:40

Inflationen i juni i Danmark var en spids højere end ventet. Men det ændrer ikke på, at inflationen fortsat er voldsomt lav. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Opmålingen for juni viser, at forbrugerpriserne - en yndet måde at måle inflation på - steg med 0,3 procent i juni i forhold til juni i 2015. I maj var stigningen på 0,1 procent.

- I forhold til sidste måned har højere årlige prisændringer på især bøger og teletjenester isoleret set trukket årsstigningen op.

- I juni steg priserne på tjenester, som udgøres af blandt andet husleje, tandlæge, transport- og kulturtjenester, forsikringer samt bankgebyrer, med 2,0 procent i forhold til samme måned sidste år, skriver Danmarks Statistik om stigningen.

På negativsiden - eller positivsiden, hvis man skeler mere til umiddelbar købekraft og mindre til langsigtede makroøkonomiske konsekvenser - faldt priserne på fødevarer i juni med 0,3 procent og priserne på tøj og sko dykkede med 2,4 procent år til år.

- Lønningerne stiger for tiden med 1,8-2,2 procent årligt Det er ikke prangende, men langt højere end inflationen. Dermed rækker lønnen længere, og der bliver plads til mere forbrug.

- Det er selvfølgelig positivt for mange familiers økonomi, men det er desværre også et udtryk for, at det stadigt slår sløjt til med væksten. Og det er i sidste ende den, der skal danne grundlag for lønstigningerne, skriver Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar til tallene.

Der er ikke udsigt til markant mere inflation det næste lange stykke tid, hvis man spørger Arbejdernes Landsbanks senioranalytiker Thomas Lynggaard Germann:

- Vi forventer, at inflationen forbliver lav de kommende år, men vil stige i takt med at olieprisen forventes at blive på samme niveau eller stiger, skriver han.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...