Danmark

Influenza-vaccinen rammer forbi målet

Denne sæsons vaccine havde ingen effekt på den virus, som var mest dominerende i Danmark hen over vinteren.

Influenza-vaccinen rammer forbi målet

Feber, hoste og ømme muskler tvinger mange under dynerne, og det kan have noget at gøre med, at influenza-vaccinen ikke gav særlig god beskyttelse mod den influenza-virus, der lagde flest danskere ned denne vinter.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, der har overvåget sygdommens udvikling hos ældre siden oktober sidste år.

- De tal, vi har, tyder på, at vaccinen ikke har beskyttet mod influenza A H3N2, som er den influenza, der har været den mest dominerende i Danmark, siger Tyra Grove Krause.

Hun er overlæge på Statens Serum Institut og forklarer det skuffende resultat med, at en influenza-virus ikke altid er til at regne med.

- Influenza er en drilsk virus, der ændrer sig hele tiden. Når man laver influenzavacciner er det lidt som at købe sandaler til sine børn på tilbud om vinteren. Så kan man ikke være helt 100 procent sikker på, at de passer om sommeren, siger Tyra Grove Krause.

Allerede i februar beslutter Verdenssundhedsorganisationen, WHO, hvilken vaccine der skal bruges fra oktober den kommende vinter.

Det er især ældre, der har måtte lide under, at vaccinen ikke har virket efter hensigten. Tyra Grove Krause understreger dog, at vaccinen ikke har været helt overflødig.

- Vaccinen beskytter mod tre forskellige virus, og vi kan se, at den beskytter rigtig godt mod både influenza B og formentlig også influenza A H1N1, som også kaldes svineinfluenza. Det er også de to virus, der har været mest dominerende i Europa, siger hun.

Statens Serum Institut har ikke præcise tal på, hvor mange danskere sygdommen er gået ud over, men fire ud af fem influenza-ramte løb ind i H3N2-virussen denne vinter. Dermed står det klart, at vaccinen ikke har virket så godt, som forventet.

Når en vaccine passer med de influenzavirus, der er i omløb, beskytter en vaccination med op til 90 procent for yngre, raske mennesker. For ældre beskytter den op til 50 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst