Influenzaepidemi endelig slut

Voldsomt og langvarigt pres på senge og personale ser omsider ud til at klinge af

Det er bedst at bruge munden eller endetarmen til at måle, om man har feber. Scanpix/Annett Bruhn

Det er bedst at bruge munden eller endetarmen til at måle, om man har feber. Scanpix/Annett Bruhn

NORDJYLLAND:Den usædvanligt langstrakte og omfattende influenzaepidemi er langt om længe slut. I sidste uge kom der seks nye influenza-B patienter i Nordjylland mod 135 nye tilfælde, da epidemien toppede i uge syv tilbage i februar måned.

- Hvor epidemien har kørt, er der ikke flere modtagelige for smitten. Desuden er vejret blevet bedre, og vi er ved at få en almen bedre modstandskraft, siger ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospitals kliniske afdeling for mikrobiologi Tove Ejlertsen Jensen.

Hun beretter, at epidemien har varet usædvanligt længe. Ved en influenza-epidemi spredes smitten hurtigt og eksplosivt og falder så oftest markant.

Uforklarligt længe

- Vi ved ikke, hvorfor den har varet så længe. Men ser man på kurven for hele landet, er der to takker foroven, hvor der plejer at være en. Kurven skulle være faldet stejlt efter første kurve. Det er usædvanligt, at stigningen kommer igen. Måske skyldtes det dårligt vejr, hvor mange var indendørs, og man så nemmere smitter hinanden.

De indlagte har været hårdt ramte af influenzaen, og der har været tale om både ældre samt yngre, kronisk syge. Det fortæller Lisbeth Kjær Lagoni, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

- For eksempel dårlige hjertepatienter og KOL-patienter, der ikke nødvendigvis var plus 80. De har ikke kunnet få vejret ordentligt og har fået infektioner, uddyber hun.

På de nordjyske sygehuse ramte influenzaen dobbelt hårdt, fordi mange ansatte selv blev syge. Samtidig skulle de influenza-ramte patienter ligge isoleret for ikke at smitte andre.

Ny bølge af indlæggelser

I februar åbnede man derfor ni ekstra medicinske senge i Aalborg og fire i Hobro. Kun nogle af dem er siden blevet lukket igen, for lige i hælene på influenzaepidemien er der kommet en bølge af andre patienter.

- Der er specielt pres på de medicinske afdelinger, men også de kirurgiske. Rigtig mange ældre bliver indlagt med alt muligt forskelligt. Det var specielt slemt først på ugen, men nu håber vi, at det er ved at aftage, siger den sygeplejefaglige direktør.

Hun satser på, at det varmere vejr vil få flere til at komme til kræfter.

- Vi har haft det koldt med dårligt vejr i lang tid. Det kan godt være, at det påvirker folk, så de hurtigere bliver syge. Vi følger på det hver dag, og her i weekenden er vi nede på en ok belægning.

Tre hårde måneder

Hvis de seneste dages udvikling fortsætter, kan ansatte og personale på Aalborg Universitetshospital se frem til, at tre en halv måneds ekstra hårde måneder er forbi - med forbehold for resultatet af de igangværende overenskomstforhandlinger.

- Det har selvfølgelig været hårdt for personalet, og vi har heller ikke haft de bedste patientforløb. Men både patienter, pårørende og personale har været utroligt seje, siger Lisbeth Kjær Lagoni, der selv har været ramt af influenza.

- Derfor ved jeg, hvad det vil sige at være syg af den. Det værste er næsten trætheden bagefter. Så jeg forstår godt, hvis personale, der har haft influenza, ikke er helt friske, når de kommer på arbejde igen. Det har været hårdt. Men nu er foråret forhåbentligt på vej - også til os på sygehusene.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Topchef færdig
Luk