Skagen

Ingen gider knokle med at drive en kro

Det lakker mod enden for små hyggelige landsbykroer som den i Arden

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den hyggelige Arden Kro erstattes af et byggeri som skråt over for - i Arden Bycenter. Foto: Lars Pauli

ARDEN:- Sørgeligt og vemodigt, erkender Steen Pedersen fra Arden. Da han i fjor solgte til HD Ejendomme i Odense, vidste han godt, at Arden Gl. Kro & Gæstgivergaards dage var talte. - Ingen gider længere have med krodrift at gøre. At skaffe personale er nærmest håbløst. Desuden fortalte ejendomsmægler Per Fragtrup fra Viborg mig, at Arden Kro er lige til at rive ned, siger Steen Pedersen. - Vedligeholdelsesstandarden på de gamle kroer kan slet ikke følge med tidens krav. Og når jeg snakker med unge mennesker, der overvejer at drive kro, spørger de gerne til muligheden for at holde ferie, bekræfter Per Fragtrup, der i år 33 år har haft med salg af kroer at gøre. - Men ferie kan du ikke holde. Det er fuldtidsarbejde fra morgen til aften at drive egen kro. Og gør I jeres fortjeneste op, vil I nå frem til, at I kunne have tjent mere på to understøttelser, uddyber ejendomsmægleren fra Viborg. - Inden for de seneste 15 år har jeg registreret 38 kroer fra Randers til Viborg og mod Skagen, som er bukket under. Den dejlige Ranum Kro som ellers blev genopbygget efter brand for 10-12 år siden, har stået tom i to år. Ingen gider røre den. Nummer 39 i rækken Nu lukker Arden Kro som nummer 39 i rækken. Den har en pæn, ny sal. Resten er helt utidssvarende i forhold til nutidens krav, fastslår Per Fragtrup. Jørn Andersen, forpagter i kroens sidste fire og et halvt leveår, savner ikke 12-15 timers dagligt arbejde. - Et knokkelarbejde, fordi jeg ikke kunne skaffe personale til køkken og servering. Jeg opgav at finde en fast kok, men kunne så - heldigvis da - trække på en erfaren kogekone, når det brændte på, fortæller han. - Voksent og modent serveringspersonale var ikke til at skaffe. Jeg måtte klare mig med unge ufaglærte. Det går desværre samme vej med de hyggelige landsbykroer som med de mindre landbrug, beklager Jørn Andersen. Til februar begynder han som kok hos Rebildhus. - Og jeg glæder mig til kun at skulle arbejde på halv tid - 37 timer om ugen, ler han spøgefuldt.