Ingen sorte huller

Euro og dollar har holdt Carnitech fri af uroen på sagaøen

Torkild Christensen - til venstre - har som chef på Carnitech flere gange modtaget islandske statsministre på virksomheden i Støvring. På dette foto fra 2000 var det David Oddsson, i dag Islandsk nationalbankdirektør. Arkivfoto: Claus Søndberg

Torkild Christensen - til venstre - har som chef på Carnitech flere gange modtaget islandske statsministre på virksomheden i Støvring. På dette foto fra 2000 var det David Oddsson, i dag Islandsk nationalbankdirektør. Arkivfoto: Claus Søndberg

STØVRING:Thorkil Christensen, chef for Carnitech-koncernen med base i Støvring og ejerskab på Island, har det meget fint med, at virksomheden sælger langt de fleste af produkterne uden for den nødstedte islandske økonomi. Det indebærer nemlig, at næste alle betalinger falder i euro, dollar eller pund, og kun en procent af indtægterne afregnes i næsten værdiløse islandske kroner. - Vi er på ingen måde berørt af den turbulens, islandsk økonomi i øjeblikket befinder sig i. Det betyder naturligvis ikke, at vi er ligeglade med, hvad der foregår deroppe, men forretningsmæssigt er vi ud over moderselskabets hjemsted på ingen måder påvirket af situationen, forklarer Thorkild Christensen. Carnitech, grundlagt i Sørup vest for Støvring, blev allerede for 11 år siden opkøbt af islandske Marel, og den nordatlantiske overtagelse har nærmest på enhver måde været et lykkeligt udenlandsk opkøb, hvor hele væksten og den internationale udvikling hovedsagelig er foregået i Støvring og det danske datterselskabs tilknyttede virksomheder nord for fjorden samt i USA, Norge og Østeuropa. Indtil flere islandske statsministre har gæstet virksomheden i Himmerland, som også er mål for et hav af erhvervsdelegationer fra alle dele af verden Med omkring 400 ansatte og en årsomsætning i omegnen af en halv milliard kroner og løbende pæne overskud markerer Carnitech sig som den førende nordjyske virksomhed inden for rustfrit udstyr til fødevareindustrien - i fiskeriet (herunder store oceangående trawlere med produktionslinier om bord), fjerkræslagterier og hele kødbranchen i øvrigt. - Og den alsidighed kommer os også til gode i disse tider, hvor den verdensomspændende finanskrise ellers har fået mange dele af industrien til at skrue ned for blusset. Mad skal vi jo have, og måske lader man være med at købe de allerdyreste fødevarer, men de helt basale kødprodukter ryger stadig i indkøbskurven, tilføjer Thorkild Christensen, der har stået i spidsen for virksomheden helt fra starten i 1981. Han understreger, at den nordjyske koncern kan præstere en soliditet - egenkapital i forhold til lånefinansiering - på over 30 procent, og det er langt over gennemsnittet i dansk industri.