Inhabil anklager vækker bekymring

Bagmandspolitiet overvejer at bringe sagen for Højesteret

Arkivfoto: Bente Poder

Arkivfoto: Bente Poder

AALBORG:Vestre Landsrets opsigtvækkende afsættelse af en anklager i straffesagen om påstået kursmanipulation i Ebh Bank og i Sparekassen Himmerland vil nu bliver nærstuderet af Bagmandspolitiets chef.

Landsretten fastslog tirsdag, at den ene af de to anklagere i sagen er inhabil.

Derfor blev vicestatsadvokat Hans Fogtdal tvunget ud af retssalen i Aalborg, netop som ankesagen var gået i gang.

Årsagen er, at der rejst tvivl om hans fuldstændige upartiskhed.

Overveje Højesteret

Efter loven skal anklagere være objektive, men Hans Fogtdal afspillede lydfiler, der indgår som bevis i sagen, under et møde arrangeret af Børsmæglerforeningen. Det skete, mens sagen stadig var i gang i Retten i Hjørring.

- Vi tager naturligvis kendelsen om inhabilitet til efterretning, siger den fungerende chef for Bagmandspolitiet, Henrik Helmer Steen, til Ritzau.

- Jeg har endnu ikke læst kendelsen, men vi vil overveje, om der er grundlag for at kære den til Højesteret, siger han.

Det er Rigsadvokaten, der skal træffe beslutning om en eventuel appel.

- Vi skal undersøge, om kendelsen kan få mere vidtgående og langsigtede konsekvenser, forklarer Bagmandspolitiets chef.

Puffet ud på grund af klage

Han er bekymret for, om afgørelsen indebærer, at forsvarere fremover kan få puffet anklagere ud af straffesager, alene fordi der er indgivet en klage.

Landsrettens afgørelse om inhabilitet er delvist begrundet med, at myndighederne ikke har taget stilling til klagen over vicestatsadvokatens afspilning af lydfilerne ved et møde for børshandlere.

Rigsadvokaten bad i februar sidste år Midt- og Vestjyllands Politi om at undersøge forløbet, men sagen blev væk hos politiet.

Også hos Rigsadvokaten gik klagen i glemmebogen. Først da advokat Andro Vrlic, der er forsvarer i sagen, sendte en rykker, blev man klar over, at intet var sket.

Krav om fængsel

Advokaten har bedt om at få undersøgt, om vicestatsadvokaten overtrådte regler i forvaltningsloven, retsplejeloven eller persondataloven, da han afspillede lydfilerne.

I straffesagen kræves to direktører fra Sparekassen Himmerland og Ebh Bank samt tre ansatte i de to pengeinstitutter idømt fængsel. Desuden påstås Jutlander Bank, som sparekassen har ændret navn til, idømt en bøde på 10 millioner kroner.

Vestre Landsret fortsætter med sagen torsdag i Aalborg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.