Institut mod tortur: Dødsfald i fængsel må undersøges

Dignity vil have en hurtig og uvildig undersøgelse af HA-rockers død i fængsel for at forebygge gentagelser.

En hashmistænkt rockers dødsfald i Politigårdens fængsel bør undersøges af en uafhængig instans, der skal kortlægge, hvordan det kunne ske. Det bør nemlig ikke være muligt, lyder det fra Dansk Institut mod Tortur, Dignity.

- Dødsfald under frihedsberøvelse er en meget alvorlig hændelse. Det skal efterforskes hurtigt og effektivt af en uafhængig instans, så vi kan få afklaret, hvordan det kan ske, at en anholdt kan hænge sig selv i sin celle, siger organisationen i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen skal blandt andet forhindre, at den slags sker fremover.

Den 41-årige Michael Brokside fra Hells Angels var en af de 80 personer, som torsdag aften og nat blev fængslet i en stor sag om salg af hash på Christiania. Han blev indbragt på Politigården torsdag aften ved 22.30-tiden, og fredag morgen blev han fundet død i sin celle.

- Det kan undre, at der i en så sikker arrest som Politigårdens er mulighed for at tage sit eget liv, siger Dignity. Organisationen undrer sig over, at den 41-årige har haft adgang til reb, bælte, ledninger eller andet, der kan bruges til at gøre skade på sig selv.

- Det er vigtigt, at personer, som er i statens varetægt, kan føle sig sikre mod overgreb fra andre og samtidig få hjælp, hvis de føler, at presset bliver for stort, siger organisationen.

Fængslet, der er en del af Kriminalforsorgen, har oplyst, at den betjent, der tog imod den 41-årige, ikke så tegn på, at han var selvmordstruet. Den 41-årige blev anbragt i en celle, hvor han sad alene.

Dansk Institut mod Tortur bidrager med lægelig og juridisk ekspertise ved tilsyn i fængsler for at forebygge forhold, der kan udvikle sig til tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.